A vakoknak is adnak fegyvert Iowában

Vágólapra másolva!
Nem lehet megtagadni a látássérült vagy teljesen vak emberek számára az amerikai államban, hogy lőfegyvert vásároljanak, és azt akár az utcán is magukkal tartsák.
Vágólapra másolva!

A USA Today amerikai napilap beszámolója szerint az Iowa állam hatósága nem tagadhatja meg egyetlen helyi lakostól sem a fegyvertartás jogát függetlenül attól, hogy az adott ember fizikai képességei lehetővé teszik-e egy pisztoly vagy puska biztonságos használatát.

Jogosítványt nem, puskát kaphat

A fegyvertartásra önvédelmi okból minden lakos számára lehetőséget biztosítanak a közép-amerikai állam 2011-ben megújított egyik törvénye. Azzal kapcsolatban azonban már a szakértők véleménye is megoszlik, hogy biztonságos dolog-e olyan ember kezébe fegyvert adni, aki nem lát.

Warren Wethington, Cedar megye seriffje szerint a gyakorlattal nincs baj, ő egy helyi lap munkatársának úgy nyilatkozott, tapasztalatai szerint speciális képzéssel vakokat is meg lehet tanítani a lőfegyverek használatára. Jane Hudson, a helyi esélyegyenlőségi vezető szerint ha a vakok és látássérültek számára nem tennék lehetővé a fegyvertartást, az a rájuk vonatkozó amerikai törvényeket sértené.

Másként vélekedik a USA Today szerint Dubuque megye seriffje, Don Vrotsos, aki személy szerint nem adna fegyvertartási engedélyt vakoknak. Az egyik iowai, látássérültek oktatásával foglalkozó iskola vezetője szerint a fegyvertartás azon ritka kivételek egyike, amelyek nem vonatkoznak életfilozófiájára, amely szerint a vak emberek is élhetnek teljes értékű életet.

Nem általános gyakorlat

Polk megye illetékesei a lapnak úgy nyilatkoztak, hogy a körzetben már legalább három olyan embernek adtak fegyvertartási engedélyt, akik látássérülésük miatt nem vezethetnek, és nehézségük volt az igényléshez szükséges űrlap kitöltésével is. Három másik iowai megye, Jasper, Kossuth és Delaware seriffjei is hasonlókról nyilatkoztak.

Arról nincs pontos adat, hogy hány nem látó ember tart fegyvert az államban, mivel az engedély igénylésekor a látási képességekre vonatkozó adatokat nem kérnek be az iowai hatóságok. Az ilyen liberális szabályozás egyébként nem minden amerikai államra jellemző, például Dél-Karolinában csak orvosi alkalmassági irat birtokában lehet fegyvertartási engedélyt kérni, Missouriban és Minnesotában pedig egy lőtéri vizsgát kell sikeresen teljesítenie az igénylőknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!