Polgárjogi harcos mellé nácivadászt jelöltek német elnöknek

Vágólapra másolva!
A reformkommunisták által államfőnek jelölt Beate Klarsfeld egykor felpofozott egy német kancellárt, hogy ezzel hívja fel a figyelmet annak náci múltjára.
Vágólapra másolva!

Németországban a nácivadász Beate Klarsfeld személyében ellenjelöltet indít az államfőválasztáson Joachim Gauck keletnémet polgárjogi harcossal szemben a Baloldal. A reformkommunista párt hétfőn döntött a jelölésről. A párt ügyvezető elnöksége egyhangú döntéssel határozott Klarsfeld jelöléséről - közölte Klaus Ernst elnök a testület értekezlete után.

A Franciaországban élő 73 éves jelölt közreműködésével állítottak bíróság elé több náci háborús bűnöst. Klarsfeld emellett arról is ismert, hogy 1968-ban felpofozta Kurt Georg Kiesinger német kancellárt, így akarva ráirányítani a figyelmet a politikus egykori náci párttagságára. Klarsfeldet egyévi börtönre ítélték a tettéért.

A konzervatív-liberális kormánykoalíció az ellenzéki szociáldemokratákkal és Zöldekkel közösen Joachim Gauck evangélikus lelkészt, keletnémet polgárjogi harcost, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetőjét jelölte a Német Szövetségi Köztársaság elnöki tisztségére.