Feszülten várják a partot elöntő olajat Amerikában

Vágólapra másolva!
A legrosszabbra kell felkészülni az amerikai belügyminiszter szerint, amikor hétfőn a Mexikói-öbölben úszó hatalmas olajfolt ellepi az amerikai partmenti területeket. A térségbe hatezer katonát vezényeltek a közrend fenntartására. Környezetvédők szerint a természet évtizedekig nem fogja tudni kiheverni a szennyezést, amelyet az amerikai kotrmány nemzeti katasztrófává nyilvánított. Továbbra is napi 210 ezer gallon nyersolaj ömlik a tengerbe.
Vágólapra másolva!

"Potenciális katasztrófának" nevezte Ken Salazar amerikai belügyminiszter a Mexikói-öbölben felrobbant fúrótoronyból szivárgó hatalmas mennyiségű olaj jelentette fenyegetést. "A legrosszabbra kell felészülnünk" -fogalmazott a CNN-nek adott interjújában. Ilyen mértékű olajszivárgásra szerinte eddig nem volt példa a történelemben.

Vasárnap Barack Obama amerikai elnök is a partmenti térségbe látogatott, ahol az olaj első hulláma már elérte a partot. Az öböl mentén élők nagy erőkkel készülnek a part felé tartó hatalmas olajfolt okozta károk elhárítására. A kormány nemzeti katasztrófává nyilvánította az olajszennyezést, amely teljes egészében hétfőn érkezik meg a partvidékre, veszélyeztetve annak állatvilágát. Az elnök érkezése után arról biztosította a helyieket arról, hogy a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál annak megakadályozására, hogy a szennyeződés partot érjen, és minél előbb leállítsák a mélytengeri szivárgást. Ez több napig is eltarthat - mondta.

A megrongálódott és folyamatosan, három helyen szivárgó olajkutat üzemeltető BP olajtársaság szerint az olajfiolt először két louisianai parti települést, Venice-t és Port Fourchont éri el. A CNN szerint egyre feszültebb a várakozás Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida államokban, amelyek várhatóan a szennyezés károsultjai lesznek. A térségbe hatezer katonát vezényeltek, akiknek a közrend fenntartása lesz a feladatuk.

Az amerikai parti őrség részéről Thad Allen parancsnokot bízta meg a kormány, hogy koordinálja a védekezést. Allen szombaton kijelentette, a BP és a kormány legfontosabb célja, hogy sikerüljön leállítani az olaj további szivárgását, azt azonban nem tudta megmondani, hogy mikorra járhatnak sikerrel.

A CNN által idézett környezetvédelmi szervezetek vezetői azt mondták, a katasztrófa tragikus következményekkel jár majd, amelyeket a természet még évtizedekig nem tud kiheverni. "Olyan óriási a baj, hogy azt emberi beavatkozás már nem tudja megállítani" - mondta egyikük.

A szivárgás április 20-án kezdődött, miután a Mexikói-öbölben a British Petroleum által működtetett olajplatformon robbanás történt, és a torony két nappal később elsüllyedt. Azóta nem sikerült megfékezni a szivárgást, a nyersolaj továbbra is akadálytalanul ömlik a tengerbe, becslések szerint naponta 210 ezer gallon (795 ezer liter) mennyiségben. A becslések szerint vasárnapig 2-9 millió gallon olaj ömölhetett a vízbe. A parti őrség 1,6 millió gallonra teszi a robbanás óta kifolyt olaj mennyiségét.

Egyes természetvédelmi körzeteket tengerre telepített olajgátakkal igyekeznek megóvni. Az olajszivárgás megszüntetését célzó próbálkozások mindeddig eredménytelenek voltak, és az olajfolt meggyújtását, lefölözését, illetve vegyszerekkel való lebontását célzó erőfeszítések sem jártak számottevő eredménnyel.

A BP szerint rövid távú megoldásként 6-8 napon belül ráereszthetnek a kútra egy hatalmas kúpot a szivárgás elfojtására. A társaság ezen kívül azzal is próbálkozik, hogy az eddig csak a tenger felszínére szórt vegyszereket már a mélytengeri rétegekben a vízbe pumpálnák, hogy hatékonyabban elősegítse az olaj lebomlását.