Nem indult be az USA Irán javaslatától

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok elutasította Irán azon javaslatát, hogy kezdjenek tárgyalásokat a közel-keleti térség biztonságáról. Az amerikaiak szerint az iráni urándúsítás leállítása a feltétele annak, hogy Washington bármilyen témában szóba álljon Teheránnal.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok elutasította az iráni kormány javaslatát a két ország közti, holtpontra jutott tárgyalások újraindításáról. Egy magas rangú külügyminisztériumi tisztviselő pénteken a BBC-nek azt mondta, Washingtonnak nem tetszik, hogy a szerdán közzétett teheráni ajánlatban egyáltalán nincs szó az iszlám köztársaság atomprogramjáról.

Az irániak ötoldalas javaslatát szerdán tették közzé egy amerikai honlapon. Ebben többek közt arra szólítják fel az Egyesült Államokat és a nemzetközi közösséget, hogy vessenek véget az ellenségeskedésnek, és működjenek együtt olyan fontos kérdésekben, mint a Közel-Kelet biztonsága, az afganisztáni helyzet vagy a kábítószer-kereskedelem elleni harc.

Az Egyesült Államok azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Irán függessze fel az urándúsítást, mert annak célja, az amerikaiak szerint nukleáris fegyver előállítása. Glyn Davies, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez delegált amerikai képviselő szerint Iránnak már elég tiszta uránja lehet egy bomba előállításához. Az iráni kormány ugyanakkor azt állítja, atomprogramja békés, kizárólag az energiatermelésre korlátozódik.

Teherán arra számít, javaslatával elejét veheti annak, hogy pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagjai (az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína), illetve Németország szankciókat fogadjon el az ország ellen. Korábban felmerült, hogy Irán atomprogramja miatt megtiltanák a kőolaj és az olajszármazékok exportját és importját.

Az amerikaiakkal ellentétben Oroszország pozitívan reagált az iráni javaslatra. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint vannak használható dolgok Irán javaslatai között: "A legfontosabb dolog, hogy Irán készen áll egy átfogó vitára arról, milyen pozitív szerepet játszhat Irakban, Afganisztánban és az egész régióban" - mondta Lavrov, aki szerint Moszkva nem támogatná az olajembargót, mert az nem a megoldás felé mutató lépés lenne.