Telefontréfa miatt volt készültség Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Teljes harckészültség volt 24 órán át az atomfegyverekkel is rendelkező pakisztáni hadseregnél november 28-án, két nappal a mumbai (bombayi) vérengzés után egy telefonos tréfa miatt.
Vágólapra másolva!

Egy csaló Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszternek adva ki magát, felhívta Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt és megfenyegette. Ezt követően rendelték el a riadót a hadseregnél és mozgósították a légierőt a lehetséges indiai agressziót várva. A hírt diplomaták és biztonsági illetékesek is megerősítették - száolt be a Dawn című pakisztáni napilap szombati számában.

A csalót - aki aznap megpróbált telefonon beszélni Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel is, de az amerikai biztonsági ellenőrzések ezt meghiúsították - eddig még nem sikerült azonosítani. A Dawn szerint nyomoznak az ügyben Indiában és Pakisztánban egyaránt. A pakisztániak szerint a telefonhívás Újdelhiből jött, az indiai titkosszolgálat szerint azonban a telefonszámot manipulálhatták is.

Végül Iszlámábád és Újdelhi között - néhány meg nem nevezett nagyhatalmi vezető segítségével - lázas diplomáciai egyeztetésekkel sikerült tisztázni a félreértést és elkerülni a háborút.