Vágólapra másolva!
A Biblia-olvasás elhanyagolásának okát kutatja a vasárnap XVI. Benedek pápa által megnyitott tanácskozás, a szinódus. A pápa szerint Európa elveszíteni látszik keresztény identitását. Az ember azt hiszi, Isten halott, és sorsát egyedül irányíthatja - ítélte el a pápa a modern kultúra "káros és romboló" hatásait.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa megnyitotta a 200 bíboros és püspök részvételével zajló 2008-as szinódust, amelyen az katolikus egyházfők arra keresik a választ: miért olvassák világszerte egyre kevesebbet a Bibliát. A megnyitón a pápa a modern kultúra "néhány káros és romboló hatású megnyilvánulását" kárhoztatta.

Szerinte a romboló modern elgondolások közé tartozik, hogy az ember azt hiszi: Isten halott, az ember a saját végzetének egyedüli kovácsa, aki uralja a teremtést. A pápa arra keresi a választ, miért növekszik a vallással szembeni közöny, főként Európában - írja a BBC.

A pápa szeptemberi franciaországi látogatására is visszautalt, és a francia katolikusokra tett célzást. Homíliájában azt mondta, egyes államok, amelyek valaha a hit oszlopai és a papság támogatói voltak, elveszíteni látszanak keresztény identitásukat.

A szinódus a Római Katolikus Egyház tanácsadó testülete, amelynek tagja három évben egyszer gyűlnek össze. A háromhetes tanács a pápa által celebrált ünnepélyes misével kezdődött Rómában. A szinódus kezdetét maratoni bibliaolvasás jelzi: a teljes szentírást felolvassák az olasz állami televízióban. A hat napos és éjszakás eseményt a teremtés könyvének felolvasásával maga XVI. Benedek kezdi. Őt követik majd olasz politikusok, hírességek, sportolók a több száz felolvasó között - írja a BBC.