113 halottja van az örmény légikatasztrófának

Vágólapra másolva!
Több mint száz emberrel a fedélzetén a Fekete-tengerbe zuhant egy örmény utasszállító repülőgép szerdára virradóra a dél-oroszországi Szocsi közelében. A katasztrófát senki sem élte túl, magyar személy nem utazott a gépen.
Vágólapra másolva!

Az örmény fővárosból, Jerevánból Szocsiba tartó gép roncsaira a dél-oroszországi üdülőváros partjaitól mintegy öt kilométerre, a tengerben bukkantak rá, háromszáz méteres mélységben - közölte Viktor Belcov, a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának szóvivője.

A leszállásra készülő gép hatvan fokos szögben zuhant a tengerbe. A fedélzeten 113 ember - nyolcfős személyzet és 105 utas, köztük több gyermek - tartózkodott. A tárca regionális kirendeltségének illetékesei hozzátették, hogy a katasztrófát senki sem élte túl.

Az Armavia légitársaság szóvivője szerint a rossz idő miatt nem tudott leszállni a gép: az Airbus 320 pilótái először vissza akartak térni Jerevánba a sűrű eső miatt rendkívül rosszá vált látási viszonyok miatt. Később azonban arról tájékoztatták őket, hogy gond nélkül leszállhatnak Szocsiban, ahol megfelelő kivilágítás várja őket. Ezt követően tűnt el a gép a légi irányítók képernyőjéről.

A mentőalakulatok azonnal útnak indultak, amint az örmény légitársaság tulajdonában álló Airbus 320 típusú gép - közép-európai idő szerint hajnali negyed egykor - eltűnt a radarok képernyőjéről.

Eddig tizenegy holttestet emeltek ki a habokból és a vízen hánykolódó mentőmellényeket találtak, amelyeket az utasoknak a jelek szerint már nem volt idejük magukra ölteni. A mentőalakulatok nyolc hajóval kutatnak az áldozatok után, bár a rossz időjárás nehezíti munkájukat.

Egy orosz szakértő szerint a pilóta vagy a repülésirányítók hibája okozhatta az örmény Airbus repülőgép zuhanását. Az A-320-as kapitánya megszakította második leszállási kísérletét is, miután a torony közölte vele, hogy a látótávolság hirtelen a minimális alá csökkent, és megpróbálta meredek fordulattal felkapni a gépet. De ehhez a manőverhez a gép már nyilvánvalóan túlságosan lelassult, és ezért zuhant a Fekete-tengerbe Szocsi-Adler repülőtérétől öt kilométernyire - mondta a műszaki szolgálat egy szakértője az Interfaxnak.

Minden jel szerint nem volt magyar utas a repülőn. Az örmény és orosz hatóságok egybehangzó közlései szerint 77 örmény, 26 orosz, egy ukrán és egy grúz állampolgár tartózkodott az Airbus A-320-as gépen.

Mind Böröcz László moszkvai magyar vezető konzul, mind Artasesz Glurciján jereváni tiszteletbeli magyar konzul azt mondta telefonon az MTI-nek, hogy az illetékes hatóságok nem tudnak magyar áldozatról.