Busht védte a nemzetbiztonsági tanácsadó

Vágólapra másolva!
Az elnök védelmére kelt a 2001. szeptember 11-i események kapcsán vizsgálódó kongresszusi bizottság előtt tett vallomásában Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó. Rice szerint Bush pontosan érezte a terrorfenyegetés súlyát, ám a támadások elkerülhetetlenek voltak. Ugyanakkor a főtanácsadó a Busht megelőző kormányokon is számon kérte, hogy miért nem tettek semmit a fenyegetés csökkentése érdekében. Rice vallomásának fogadtatása létfontosságú lehet Bush elnök számára, az újraválasztási kampány szempontjából.
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház a szeptember 11-bizottság összes dokumentumát átvizsgálja/nagyvilag/20040404afeher.html

Bush elnök védelmére kelt Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó a 2001. szeptember 11-i eseményeket vizsgáló kongresszusi bizottság előtt. A bizottság, amelyet a kongresszus állított föl, azt vizsgálja, hogy lehetőség volt-e arra, hogy megfelelő intézkedésekkel az USA elkerülje a támadásokat, és ennek kapcsán milyen mulasztásokért terheli felelősség a kormányzatot. Rice-ot elsősorban a támadás előtti hónapokról kérdezték.

A főtanácsadó szerint "Bush elnök megértette a fenyegetést, és megértette annak fontosságát". Ugyanakkor az elnök nem akart minden al-Kaida támadásra egyenként válaszolni. "Elmondta nekünk, belefáradt abba, hogy legyek után kapkodjon" - jellemezte Bush kételyeit az al-Kaida elleni akciók sikerével kapcsolatban Rice.

A 2001. szeptember 11-i támadások Rice szerint kivédhetetlenek voltak. A főtanácsadó szerint a támadást megelőző hetekben "hihetetlen hírek érkeztek arról, hogy nagy esemény van készülőben, ami nagyon nagyon nagyon nagy felzúdulást kelt majd". Ugyanakkor Rice szerint az ezzel kapcsolatos hírszerzési anyagok "idegesítően homályosak voltak", csak azzal voltak tisztában, hogy támadás készül, de nem tudták "ki, mikor, hol és hogyan".

Rice vallomását a bizottság minden bizonnyal összeveti majd Richard Clarke volt terrorellenes főtanácsadó két héttel ezelőtt tett vallomásával, amelyben Clarke azt állította, hogy a Bush-kormányzat egyáltalán nem fordított kellő figyelmet az al-Kaida jelentette veszélyre, és e helyett inkább egy Irak elleni akciót tervezgettek.

Az mindenesetre kétségbe vonja Rice állításait, hogy 2001. szeptember 11-én Rice beszédet készült mondani, amelyben a rakétapajzs-rendszer fejlesztésére kért volna pénzt. A beszéd, amely végül a WTC elleni támadás miatt nem hangzott el, meg sem említette a terrorfenyegetést - írja a BBC News.