Elérte Darwint az első személyvonat

Vágólapra másolva!
2979 kilométer után elérte az első személyvonat az észak-ausztráliai Darwin városát, összekötve ezzel a vasúti személyszállítás terén is a szigetkontinenst észak-dél irányban.
Vágólapra másolva!

Ezrek ünneplése közepette gördült be az észak-ausztráliai Darwinba, Northern Territory fővárosába Ausztrália rövid történelmének első személyszállító vonata. A Ghan-nak nevezett szerelvény 340 utast szállított a kontinens déli részéből a trópusi északra. A negyvenhárom vagonból álló, több mint egy kilométer hosszú szerelvény két mozdony segítségével tette meg a több mint két napos utat.

Az utazás ezen módját választók ezentúl rendszeresen igénybe vehetik a Ghan nyújtotta szolgáltatást, amiért 440 ausztrál dollárt (270 euró) számol fel a vasúti társaság. Nem ennyibe került az első utasok jegye, a vonat-premierért voltak olyan megszállott utazók, akik 12000 ausztrál dollárt (7300 euró) fizettek.

A Ghan már 1929 óta közlekedik Adelaide és Alice Springs között. A hiányzó 1420 kilométer vasúti pályát a múlt évben készítették el. A vasúti összeköttetés 1,3 milliárd ausztrál dollárba (közel 800 millió euró) került.

Az új vasúti pályát először egy 100 vagonból álló tehervonattal tesztelték még januárban.