Moszad: Terrortámadás veszélyezteti Rómát

Vágólapra másolva!
Az izraeli titkosszolgálat szerint a karácsonyi ünnepek idején súlyos terrortámadás várható Rómában "a kereszténység egyik jelentős szimbóluma" ellen. Az olasz hatóságok komoly készültségben vannak - naponta más-más objektumra vigyáznak fokozottabban. November végén már a három legnagyobb olasz város fő közlekedési csomópontjainak lezárását fontolgatták.
Vágólapra másolva!

A Moszad jelentéséről a római La Repubblica című lap számolt be szombaton. A jelentésben foglaltakat Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter is megerősítette, amikor fogadta Christopher Coxot, az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnökét.

A miniszter szerint csak 2003-ban 71 olyan muzulmán vallású személyt tartóztattak le, akiket az al-Kaida terrorszervezettel való kapcsolatokkal gyanúsítanak, és összesen 8070 létesítményt ellenőriznek rendszeresen biztonsági okokból.

Az elmúlt hetekben tovább fokozták a biztonsági készültséget a Vatikánban, a Szent Péter-bazilikánál és a környező utcákban, különösen azokon a napokon, amikor II. János Pál pápa a nyilvánosság előtt szerepel. A biztonsági illetékesek szerint ennél többet nem tehetnek, hacsak nem akarják felborítani a nagy karácsonyi és újévi szertartások rendjét.

A La Repubblica emlékeztet arra, hogy a biztonsági szakértők a mindennapos fenyegetések hatására szinte naponta változtatják a készültséget az egyes objektumoknál, különösen a repülőtereken, kikötőkben és vasúti pályaudvarokon. November 25-én a készültség olyan fokot ért el, hogy az olasz belügyminisztérium Róma, Milánó és Nápoly legnagyobb közlekedési csomópontjainak lezárását fontolgatta. Ugyanakkor figyelnek a "könnyebb célpontokra", a kisebb templomokra, szállodákra, éttermekre, kereskedelmi központokra: attól tartanak, hogy a karácsony előtti forgalomban akár egyszerre több helyszínen is elkövethetnek gyilkos merényleteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!