Kikötött egy amerikai hadihajó Vietnámban

Vágólapra másolva!
Amerikai hadihajó kötött ki Vietnámban, amire a vietnámi háború közel három évtizede történt lezárása óta nem volt példa. A Ho Si Minh város kötelében horgonyt vetett fregatt, a Vandergrift, négy napig marad. A szimbolikus jelentőségű esemény mutatja, hogy a két állam keresi egymás barátságát, melynek többek között a közös érdek - Kína térségbeli befolyásának visszaszorítása - lehet az oka.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Vietnámi kikötőben a Vandergrift

A vietnámi háború lezárása óta először kötött ki a délkelet-ázsiai országban amerikai hadihajó. Az USS Vandergrift nevű fregatt Ho Si Minh város - régi nevén Saigon - közelében lévő kikötőben kötött ki szerdán. A helyi őrhajók által kísérve, illetve amerikai és vietnámi zászlók lengetése közepette befutott hadihajó négy napig marad a kikötőben. A Vandergrift kapitányát vörös szőnyeggel várta a vietnámi haditengerészet főtisztjeiből álló fogadóbizottság - jelentette a BBC News Online.

A látogatás újabb jele az élénkülő vietnámi-amerikai kapcsolatoknak, a közelmúltban hasonló történelmi jelentőségű látogatásra került sor, amikor a vietnámi védelmi miniszter Washingtonban tárgyalt amerikai kollégájával.

Stratégiai partnerség

Vietnámnak nyitnia kell a WTO-tagsághoz/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030807vietnamnak.htmlTöbb mint 50 halott a vietnámi tűzvészben/nagyvilag/2002102948halott.htmlA vietnámi hadsereg betört az internet-piacra/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20020821vietnamban.htmlVietnámban nem volt választás a választásokon/nagyvilag/20020520vietnamban.html

A szimbolikus eseménnyel - az Egyesült Államok vietnámi nagykövete szerint - azt üzenik a világnak, hogy valamikori ellenségekből is lehetnek barátok. A háttérben azonban a térség és a világ stratégiai kérdései sejlenek.

Egy, a BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint a vietnámiak újabban szívesen megosztják Amerikával stratégiai aggodalmaikat, melyek középpontjában az ázsiai szuperhatalom, Vietnám régi riválisa, Kína áll. Nayan Chanda, a Yaleglobal Online Magazin szerkesztője úgy véli, hogy a két állam kapcsolata visszaszoríthatja a térségben egyre inkább érzékelhető kínai befolyást. A szakértő szerint Vietnám és az USA várhatóan közös tengeri mentési, és antiterrorista gyakorlatokat tart majd, erősítve az együttműködést.

Valamikor ellenségek voltak

Az Egyesült Államok 1973-ban kezdte meg csapatai kivonását Vietnámból, egy 8 évig húzós véres konfliktus után, melyben a dél-vietnámiaknak próbáltak támogatást nyújtani a kommunista eszmét követő, és orosz támogatást élvező északiakkal szemben. A harcokban 58 ezer amerikai, és körülbelül 3 millió vietnámi vesztette életét.

1975-ben végül a kommunisták kezébe került Saigon is, és a két állam között vagy egy évtizedig fagyos volt a viszony. Ez csak az 1980-as évek közepén kezdett felengedni, amikor a délkelet-ázsiai ország hatóságai segítséget nyújtottak a harcokban elveszett amerikai katonák holttesteinek felkutatásában. Ez a folyamat még ma is tart.

A két állam kapcsolata Bill Clinton elnöksége alatt kezdett egyre szorosabbá válni, 1995-ben helyreállították a diplomáciai kapcsolatot, és azóta a kereskedelem is felvirágzott a két ország között.