Spanyol üdülőhelyeket fenyeget az ETA

Vágólapra másolva!
A Baszk Haza és Haladás (ETA) fegyveres szakadár csoport bejelentette: gazdasági és idegenforgalmi célpontok elleni csapásokra készül Spanyolországban és óva inti a turistákat az ottani nyaralástól. "Idén az ETA még egyszer keményen lecsap a spanyol idegenforgalmi ágazatra, és nem tudja szavatolni a háborús övezetbe belépők biztonságát" - olvasható az ETA közleményében.
Vágólapra másolva!

A közleményben a baszk terrorszervezet nyolc merénylet elkövetését vállalta a június 14. és július 22. közötti időszakra vonatkozóan, beleértve a népszerű turistaparadicsomok, Benidorm és Alicante szállodáiban elkövetett két robbantást is, amelyben 13 ember sebesült meg, köztük egy holland és egy német diák, két svéd és egy brit állampolgár. Az ETA a spanyol hatóságokat kárhoztatta az alicantei robbantás sebesültjeiért, mondván: túl lassan cselekedtek a támadást megelőző figyelmeztetés után.

Az ETA megvádolta a Tour de France szervezőit, hogy megalázták Baszkföldet. A közlemény szerint "Baszkföld ellenségei cserben akarják hagyni és meg akarják alázni a baszk népet, ahogyan azt a Tour de France szervezői tették". Az AFP francia hírügynökség szerint a Spanyolországban betiltott radikális Batasuna párt baszk szélsőségesei és a Tour de France kerékpárverseny vezetősége július elején a baszk nyelvet népszerűsítő intézkedések egész sorozatáról állapodott meg a verseny 16. szakaszára, amelyet július 23-án tartottak Pau és Bayonne között, de az egyezséget később érvénytelenítették.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek bélyegzett ETA tavaly utazásszervezőkhöz, újságokhoz és nagykövetségekhez küldött levelében figyelmeztetett arra, hogy üdülőhelyeket és idegenforgalmi érdekeltségeket vesz célba - írta a Reuters.

A csoport több mint 840 ember életét oltotta ki azóta, hogy 1968-ban véres hadjáratot indított egy független baszk állam megteremtéséért Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén.