A SARS-járvány téli visszatérésétől tartanak

Vágólapra másolva!
A szakértők attól tartanak, hogy az atípusos tüdőgyulladás három hónap alatt megfékezett világméretű járványa, a téli időszakban visszatérhet. Már csak Pekingre érvényes az Egészségügyi Világszervezet korlátozó ajánlása, ám aggasztó, hogy Kanadában újabb halálesetek történtek. A kutatók szerint hosszú évek is eltelhetnek, amíg megtalálják a kór hatásos ellenszerét.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ már túl van az atípusos tüdőgyulladás (SARS) járvány legkritikusabb időszakán. A szervezet általános igazgatója a betegségről Malajziában tartott első világméretű konferencián kijelentette, megszűntek a SARS miatti halálesetek. Közben azonban a kanadai Torontóban újabb haláleset történt kedd éjjel.

Tajvanról már több napja nem érkezett jelentés sem újabb megbetegedésről, sem újabb halálesetről. A WHO már kedden közölte, hogy visszavonta azt az ajánlását, amelyben eltanácsolta az utazástól a Tajvanra készülőket. A szigeten összesen 698 megbetegedést regisztráltak, és 83 ember vesztette életét a gyilkos kórban. A tajvani korlátozások feloldásával már csak a kínai fővárosra, Pekingre van érvényes WHO korlátozás a kór miatt, az ország több részét már veszélytelennek nyilvánították.

Kanadában ugyanakkor kedden este, nem sokkal a keddi döntést követően újabb halálesetet jelentettek, jóllehet már korábban veszélytelennek minősítették a várost. Az egészségügyi szervezetek a világ minden részén attól tartanak, hogy a járvány újra kitörhet a téli hónapokban, amikor gyakoriak a légzőszervi megbetegedések.

A szakértők szerint Kínán múlik, hogy a veszélyes betegség újra felüti-e a fejét. A leggyakoribb elméletek szerint ugyanis Kína Guandong tartományában került át állatokról emberekre a kórokozó. Biztosat azonban még nem tudnak a kutatók, ugyanis az adatok szerint több háziasított állatfajban is kimutatták a vírust. A legvalószínűbb, hogy a cibetmacska nevű kedvelt kínai háziállatnak volt komoly szerepe az emberek megfertőzésében. A kutatók szerint akár vadon élő állatokról, de emberi ürülékből is bekerülhetett a macska szervezetébe a vírus. A kórokozó eredetét lehet, hogy soha nem találják meg, és a hatásos ellenszer kifejlesztésére is várni kell még - akár több évet is.