Kétmillió forintos egységes fizetés az EP-ben

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament képviselői nagy lépést tettek abba az irányba, hogy rendezzék jogállásukat, egységes díjazást és költségtérítést alakítsanak ki számukra azzal, hogy a strasbourgi testület elfogadta a Rothley-jelentést. A Bizottság első kommentárjában úgy fogalmazott, hogy a döntés jelentős többletköltséggel jár az EU-büdzsé számára.
Vágólapra másolva!

A képviselők nagy többsége igent mondott arra, hogy minden euroképviselő a jövőben egységesen az Európai Bíróság tagjai mindenkori fizetésének a felét kapja bérként. Jelenleg ez 8500 eurós (kétmillió forintos) havi apanázst jelent. Mint ismert, eddig minden honatya a nemzeti parlament tagjainak járó fizetést kapta az EP-ben. Ennek eredményeként - noha egy testületben dolgoztak és egy frakcióban is ültek - egy olasz képviselő majdnem 12 ezer eurót (közel hárommillió forintot) vihetett haza, ellentétben a fizetési skála alsó végén elhelyezkedő spanyol parlamentaristával, aki "mindössze" 2500 eurót (600 ezer forintot) keresett. Az emelt fizetés a jelenlegi tagok honatyáit illeti majd meg, ennél kevesebbet kaphatnak viszont majd a tíz, jövőre csatlakozó ország küldöttei, akik a csatlakozásig megfigyelői státuszban vesznek részt a munkában.

Az EP úgy döntött, hogy az új tagállamoknak felkínálják annak lehetőségét, hogy úgy döntsenek, az országukból érkező képviselőknek még egy bizonyos ideig a nemzeti parlamentben megállapított fizetés járjon. Erre a csatlakozási szerződés életbe lépésétől számított második ciklus végéig lenne lehetőség. A döntés mögött az a megfontolás húzódhat meg, hogy a tagjelöltek honatyái jóval szerényebb fizetést vihetnek haza, mint akár a legszerényebb spanyol díjazás. Egy prágai képviselő alapbére 400 euró, esetükben tehát húszszoros lenne a különbség a hazai és a strasbourgi politikus havi apanázsa között.

Az Európai Bizottság azonban több ponton is változtatásokat javasol, kifogásolja például, hogy a szabályozás mentelmi jogi törvényi problémákat vet fel, azzal ugyanis módosítaná az uniós jogot, ez viszont az EP hatáskörén kívül esik. Az öt éve folyó vita ellenére döntött úgy Willy Rothley német képviselő, hogy szerepeljen a jelentésben ez a részlet is, noha emiatt blokkolhatják a döntést a tagállamok. A határozat, különös tekintettel a szavazás és a vélemény szabadságára kimondja, hogy egyetlen képviselőt sem vizsgálhatnak, vagy vonhatnak felelősségre mandátuma ideje alatt bármilyen lépése, szavazata vagy állásfoglalása miatt.

Az ideiglenes határozat rögzíti azt is, hogy az EP dokumentumait valamennyi hivatalos nyelvre le kell fordítani, az elhangzó beszédeket pedig egyidejűleg tolmácsolni kell a többi hivatalos nyelvre.

Az adózás szintén komoly éket verhet az EP és a Tanács közé. Az eurohonatyák ugyanis nem a tagállamoknak, hanem a közösségeknek adóznának. Az EP döntése azt is kizárta, hogy a tagországok pluszadót vessenek ki strasbourgi képviselőikre. Ez azonban elsősorban az északi országok ellenállását válthatja ki, ugyanis azzal érvelnek, hogy a szabályozás révén az EP-képviselők státusza az uniós alkalmazottakéhoz hasonlítana, mert adózásuk eltérne választóikétól.

A határozatot szerdán fogadta el véglegesen a Parlament, a Tanácsnak pedig még jóvá kell hagynia a végleges döntést.

Forrás: Bruxinfo - Brüsszel