Koszovó: a szerbek nem engedik vissza a menekülteket

Vágólapra másolva!
Feszült helyzet alakult ki a dél-koszovói Prizrennél, ahol több száz koszovói szerb órák óta nem hajlandó visszaengedni falujába hatvan albán menekültet.
Vágólapra másolva!

Az albánok az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a békefenntartó erők (KFOR) és az ENSZ-rendőrség kíséretében a délelőtti órákban akart visszatérni a Prizrentől mintegy 25 kilométerre keletre fekvő Gornja Bitinjába, de közel háromszáz környékbeli szerb lakos a falutól néhány kilométerre fekvő Popovce településnél lezárta az utat, s estig sem engedte az albánokat szállító gépkocsioszlop áthaladását. Tartva az összetűzéstől a KFOR katonái és az ENSZ-rendőrök közel egy kilométerre tartják távol egymástól a szerbeket és az albánokat.

A menekültügyi szakemberek tárgyaltak a szerbekkel, de nem tudták jobb belátásra bírni őket. A szerbek egyelőre nem tágítanak, de az albánok sem hajlandóak elállni szándékuktól.

A szerbek azt állítják, hogy nincs semmi kifogásuk az albánok visszatérése ellen, de erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha szerb nemzettársaik is visszatérhetnek a környékbeli településekre. Azt állítják továbbá, hogy a négy évvel ezelőtti válság előtt közel harminc albán élt Gornja Bitinjában, de most kétszer annyian akarnak visszatérni, olyanok is, akik harminc éve hagyták el a települést.

A belgrádi rádió helyszíni jelentése szerint az ENSZ-rendőrségnek és a KFOR-nak fogytán a türelme. Azt fontolgatják, hogy feloszlatják a szerb tiltakozókat, akik között szép számban vannak asszonyok és gyerekek is.

A Szerb Nemzeti Tanács csütörtökön támogatásáról biztosította a szerbek akcióját, arra emlékeztetve, hogy a négy évvel ezelőtti válság óta közel 800 ezer albán menekült térhetett vissza otthonába, a nem albán nemzetiségű menekültek hazatérése pedig egyelőre el sem kezdődött.