Török lány lett 2002 Világszépe

Vágólapra másolva!
Törökország legszebb lánya lett 2002 Világszépe a szombaton a londoni Alexandra Palace-ban rendezett Miss World versenyen. A világszépe a kolumbiai Natalia Peraltát és a perui Marina Mora Monterót előzte meg a 142 országban élőben közvetített szépségversenyen.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Azra Akin Fotó: EPA

A török lány fejére, aki a címmel 100 ezer angol fontot is kapott, a nigériai Agbani Darego, Miss World 2001 tette a királynői koronát. Az új szépségkirálynő, a barna, göndör hajú 21 éves török fotómodell Hollandiában nevelkedett, képzőművészeti tanulmányokat szeretne folytatni. A rajz és az olvasás mellett a sport és a zene is a kedvencei közé tartozik, szívesen fut, úszik és fuvolán játszik.

A versenyzők a korábbi hagyományokkal ellentétben estélyi ruhákban vonultak fel az 500 főnyi közönség előtt. A bemutató mottója "Céltudatos szépség" volt, hangsúlyozandó, hogy nemcsak a küllem, hanem az ész is fontos egy mai fiatal nőnek.

Az idei világ-szépségversenyt eredetileg Nigériában rendezték volna, de az utolsó pillanatban új helyszínt kellett találni a nyugat-afrikai országban kirobbant véres vallási indíttatású zavargások miatt. A több mint 200 halálos áldozatot követelő összecsapások azután robbantak ki, hogy egy nigériai újságíró azt írta: Mohamed próféta, az iszlám alapítója, ha élne, minden bizonnyal a szépségversenyen indulók közül választana magának feleséget.