A csecsen férfiak irtásával vádolják az oroszokat

Vágólapra másolva!
Egy emberi jogi szervezet szerint a Csecsenföldön állomásozó orosz hadsereg szándékosan irtja a fiatal csecsen férfiakat. Az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetsége szerint havonta 50-80 csecsent rabolnak el és gyilkolnak meg az orosz különleges erők. Az orosz hivatalos szervek eddig még nem reagáltak a vádakra, bár az utóbbi időben szigorúbban ellenőrzik a csecsenföldi haderőt.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetségének munkatársai azzal vádolják a Csecsenföldön állomásozó orosz csapatokat, hogy a csecsen férfiak lélekszámának csökkentése céljából kivégzéseket hajtanak végre. Csecsenföldről szóló jelentésüket ismertetve a szövetség moszkvai csoportjának tagjai kijelentették: az orosz csapatok "tisztogató műveleteik" során rendszeresen elrabolnak és kivégeznek csecsen férfiakat.

A különleges osztagok akcióinak havonta 50-80, többségében fiatal csecsen férfi esik áldozatául. Tekintettel arra, hogy Csecsenföld férfi lakosainak száma nem éri el a félmilliót, a Nemzetközi Helsinki Szövetség gyakorlatilag példátlannak tartja a gyilkosságok arányát.

Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetségének honlapjahttp://www.ihf-hr.org/index.htm(angolul)

Ljudmilla Alekszejeva, a moszkvai Helsinki-csoport elnöke úgy vélekedett keddi sajtótájékoztatóján, hogy az elmúlt egy év alatt nem változott, így továbbra is nyugtalanságra ad okot az emberi jogok helyzete a kaukázusi köztársaságban. Elmondta, hogy egy évvel ezelőtt ugyanolyan feltételeket tapasztalt, és ugyanolyan panaszokat hallott a lakosságtól Csecsenföldön, mint mostani látogatása alkalmából. Szerinte míg a "széthullott orosz hadsereg" el nem hagyja a Csecsenföldet, addig nem lehet hazatelepíteni az Ingusföldön tengődő menekülteket, és általában véve nem lehet normális életkörülményeket teremteni.

Aaron Rhodes, az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetségének vezérigazgatója attól tart, hogy az ingusföldi menekülttáborokban élő csecsenek hazatelepítése nem önkéntes alapon történik. Szerinte nem lehet önkéntességről beszélni olyankor, amikor kikapcsolják a közműveket, nem szállítanak élelmet a menekülteknek, akiknek így nem marad más választásuk, mint a távozás.

Rhodes úgy véli, a csecsen menekültek hazatérése csak biztonságuk szavatolása esetén lehetséges. "Határozottan követeljük, hogy az orosz hatóságok tegyenek meg mindent úgy a Csecsenföldön, mint a menekülttáborokban élő emberek biztonságának garantálására, hiszen még menekülttáborokban élőknek is nyoma vész" - hangoztatta.

Az orosz hatóságok hivatalos képviselői egyelőre nem reagáltak az emberi jogok védőinek vádjaira. Tény azonban, hogy az utóbbi időben az eltűnésekről és gyilkosságról szóló sajtóhírek nyomán Moszkva megszigorította az ellenőrzést Csecsenföldön állomásozó erői felett.