Vágólapra másolva!
Az Európai Parlamentbe benyomult tüntetők Brüsszelben meghiúsították Jean-Marie Le Pen, a francia elnökválasztás második fordulójába jutott szélsőjobboldali politikus sajtóértekezletét. A Le Pen elleni tüntetők észrevétlenül beszivárogtak a sajtóértekezletre és a "szégyen falával" akadályozták meg a sajtóértekezletet.
Vágólapra másolva!

Le Pen, mint az Európai Parlament egyik francia képviselője, három nappal az elnökválasztás számára áttörést jelentő első fordulója után azért érkezett Brüsszelbe, hogy felszólaljon az Európai Parlament közel-keleti vitájában, de főleg azért, hogy utána sajtóértekezleten fejtse ki, megválasztása esetén miért akarja kivezetni Franciaországot az EU-ból. A parlament nagy sajtótermébe már egy órával előbb szállingózni kezdtek nemcsak az újságírók, hanem a látványosságra kíváncsi más európai képviselők és előre gyártott táblákat hozó tüntetők.

Az Európai Parlament két épülete között felállt kettős rendőrsorfal még biztosította, hogy a Nemzeti Front vezére egy másik bejáraton feltűnés nélkül léphessen be az épületbe. A parlament máskor oly éber biztonsági őrei és rendészei viszont elnézték, hogy Le Pen elleni tüntetők beszivárogjanak az épületbe, sőt zavartalanul behatoljanak a sajtóértekezleti terembe is. Mire nagy késéssel őröket állítottak az ajtó elé, a teremben már gombostűt se lehetett leejteni.

A rendészek kísérletet se tettek arra, hogy a tüntetőket kivezessék, a Nemzeti Fronttal politikai rokonságot tartó Flamand Tömb és az olasz Északi Liga európai képviselői viszont joggal állították, hogy nekik szabad bejárásuk van minden parlamenti helyiségbe. Jó negyedórás, egyre izgatottabb várakozás után Le Pen helyett Alain Krivine, a francia trockista Forradalmi Kommunista Liga elnöke érkezett meg. Felkapta a mikrofont és beleharsogta, hogy a haladó újságírók hagyják faképnél tiltakozásul a fasiszta Le Pent és inkább menjenek vele egy közeli térre tüntetni. Néhány fotoriporter vele ment, a terem közönsége várt tovább.

A Nemzeti Front elnöke helyett a szóvivője jött és közölte, hogy Le Pen a sajtóval kívánt beszélni, de "a szégyen fala", amivel a teremben fogadni akarják, ezt lehetetlenné teszi. Végül oszladozni kezdett a csalódott újságíróhad, az előcsarnokban a hoppon marad televíziós stábok, fotósok jobb híján maguk csináltak eseményt: a tucatnyi tüntető "Állítsátok meg a nácikat" feliratú tábláit fényképezték, viselőiket kérdezték.

A francia kormány két éve már miniszterelnöki rendelettel megvonatta Le Pentől európai parlamenti mandátumát. Ám az elsőfokú bíróság visszaadta a Nemzeti Front elnökének mandátumát, illetve az Európai Parlament illetékes hivatalára bízta annak elbírálását, hogy a francia jogi fórumok a törvények tiszteletben tartásával jártak-e el ellene. Le Pen tavaly év eleje óta újra az Európai Parlamentben ül, a mostanra kitűzött első bírósági meghallgatást pedig a francia kormány kérésére elhalasztották.

Korábban:

Chirac nem hajlandó tévévitára Le Pennel