Több ezer tüntetőre számítanak Barcelonában

Vágólapra másolva!
A legnagyobb biztonsági intézkedések között megkezdődőtt az Európai Unió vezetőneik ülése, amelyen részt vesznek a tagjelölt országok is. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli a találkozón. A spanyol városban több mint 8000 rendőr, a légierő, sőt még hadihajók is bevetésre várnak. Barcelona vezetői ugyanis több ezer tüntetőre számítanak.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel Barcelonába utazott, ahol részt vesz az Európai Unió állam- és kormányfőinek ülésén. A miniszterelnököt elkísérrte Martonyi János külügyminiszter és Matolcsy György gazdasági miniszter, akik az általános ügyek tanácsa, illetve a gazdasági miniszterek tanácsa ülésén vesznek részt.

A kétnapos csúcstalálkozó első napján a tagjelölt országok miniszterelnökei is teljes jogú tagként kapcsolódnak be a munkába. Az uniós állam- és kormányfők péntek délután találkoznak a 13 tagjelölt ország képviselőivel, akik most első ízben kaptak meghívást kötetlen tavaszi csúcsra. Az utolsó pillanatban kapott meghívást a barcelonai csúcsra Vojislav Kostunica jugoszláv és Milo Djukanovic montenegrói elnök, akik a tizenötök találkozójának előestéjén uniós közvetítéssel állapodtak meg arról, hogy még legkevesebb három évig fenntartják a föderációt.

A mostani értekezleten elsősorban a gazdasági reformról, liberalizálásról tárgyalnak, ezen belül is az uniós áram- és gázpiacok megnyitásában való előrelépés lehetőségéről. Franciaország kivételével immár valamennyi tagállam hajlandó lenne beleegyezni, hogy fogadjanak el konkrét menetrendet a teljes piacnyitás 2005-ig történő megvalósítására. A tervek szerint az Európai Uniót a világ legversenyképesebb gazdasági területévé tennék 2010-re.

A résztvevők tiszteletére János Károly spanyol király díszebédet ad. Orbán Viktor péntek este érkezik vissza Budapestre, ahol részt vesz az új Nemzeti Színház megnyitó előadásán.

Marihuána, piercing és mobiltelefon volt a genovai tüntetok legfobb kelléke