Nem panaszkodnak a tálib foglyok

Vágólapra másolva!
"Ketrecben megláncolva, arccal Mekka felé" címmel számol be a kubai Guantánamóban lévő amerikai támaszponton fogva tartott tálib foglyok hétköznapjairól a spanyol El País. A 158 fogolyra 500 őr jut, és még a zuhanyzóban is mesterlövész figyeli őket. Állítólag ezen a héten befejeződik a foglyok kihallgatása, hogy újabbak érkezhessenek helyükre.
Vágólapra másolva!

A tábort vezető egyik amerikai ezredes, Terry Carrico így fogalmazott a biztonsági intézkedésekről: "Mindenre fel vagyunk készülve, mindenre vannak terveink, mert tudjuk, hogy veszélyesek, nagyon veszélyesek". A 158 fogolyra 500 őr jut, és bár nem viselnek fegyvert, amikor a latrinába, a zuhanyozóba vagy kihallgatásra viszik a foglyokat, azok minden lépését nyolc mesterlövész figyeli. Mivel a kihallgató helyiség több mint egy kilométerre van a ketrecektől, a foglyokat mentőágyon szállítják, mert leláncolt lábbal nagyon sokáig tartana a gyaloglás.

Ugyanakkor a foglyok legnagyobb többsége nem panaszkodik. A táborban "nincsen semmi rejtegetni való" - jelentette ki Steve Cox amerikai alezredes. Az El País riporternője, Rosa Townsend ezzel kapcsolatban zárójelben megjegyezte, hogy ezeket a kijelentéseket lehetetlen ellenőrizni, hiszen "a CNN, a The New York Times, a The Washington Post és az El País riporterei csak 80 méterről, látcsővel figyelhetik a foglyokat".

A tálib rabok felfújható gumimatracon alszanak a 2,5x2,5 méteres ketrecben, amelyben egy takaró, egy kis törölköző, egy lepedő és két vödör található, az egyik vízzel, szappannal és fogkefével, a másik pedig vizelésre.

Az El País így fejezte be a helyszínen készült riportját: "Innen elszökni gyakorlatilag lehetetlen. A támaszpontot 73 kilométer hosszúságban tenger határolja, amelyben nyüzsögnek a cápák, a 28 kilométeres szakaszt pedig, amelyen Kubával határos, mindkét fél fokozottan őrzi. Az erődítmény alá van aknázva, szögesdrót-kerítés veszi körül, és mindkét fél katonailag ellenőrzi".

Korábban:

Bush dönt a tálib és al-Kalida foglyokról