Anthrax-spórák Kazahsztánban, kísérleti labor Kabulban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Időközben amerikai ellenőrök anthrax-spórákat találtak Kazahsztánban, egy volt szovjet biofegyver-létesítményben tartott rutinszerű ellenőrzés során. A létesítmény a szovjet időkben a világ legnagyobb lépfene-előállító üzeme volt, és most nemzetközi összefogással dolgoznak a biztonságos felszámolást célzó programon. E program keretében rendszeres ellenőrzéseket tartanak. A washingtoni kazah nagykövetség pénteken kiadott nyilatkozatában tudatta, hogy a mostani eset semmilyen szempontból sem kapcsolódik az Amerikai lépfene esetekhez. Szakértők azonban lehetséges tartják, hogy az egykori szovjet létesítményekből az idők során veszélyes anyagok kerültek ki.

Közben kiderült, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (CICR) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) munkatársai az elmúlt években Kabulban, az afgán fővárosban kifejlesztettek egy állategészségügyi program keretében egy anthrax-baktériumot. Ezt azonban veszélytelennek tartották. A 34F2 Sterne néven ismert baktériumtörzset 1997 óta gyártották a kabuli laboratóriumban haszonállatok oltására. Az afganisztáni laborban jelenleg fellelhető mennyiség 1,5 millió adag oltóanyag készítéséhez lenne elegendő. A francia titkosszolgálat attól tart, hogy a kísérleti telepen hátrahagyott baktériumtörzseket Oszama bin Laden szervezete esetleg bakteriológiai fegyverként használja fel. A Le Journal du Dimanche című lap értesülése szerint azóta, hogy a CICR munkatársainak utolsó csoportja szeptember 16-án elhagyta az afgán fővárost, a laboratórium teljes egészére egyetlen afgán állatorvos felügyel, aki hetente küld jelentést a CICR munkatársainak. Az orvos szerint legalább egyszer feltörték az intézet épületét, és hírek terjednek arról is, hogy gyanús körülmények között lépfene-baktérium törzsek kerültek egy pakisztáni laborba. A CICR munkacsoportot állított fel, mert szakértők szerint a kabuli laborban hátrahagyott törzsekből rövid idő alatt fertőző baktériumcsírákat lehetne létrehozni.

Az amerikai hírszerzés feltételezése szerint ugyanakkor az Egyesült Államokban előforduló lépfene esetek Irakkal állnak kapcsolatban, mivel Irak rendelkezik a szükséges technológiával és állít elő terrorista céloknak megfelelő anthraxot.

Rudolph Giuliani New York-i polgármester vasárnap bejelentette: további három személlyel bővült azok köre, akiken kimutatták lépfene-kórokozó spórák jelenlétét. A három személy közül az egyik az a rendőrtiszt, aki az NBC tévéhez küldött, kórokozókkal fertőzött levelet a szerkesztőségben átvette, a másik kettő pedig olyan laboratóriumi technikus, aki a levelet szintén kézbe vette. A levelet a New Jersey állambeli Trenton mellett adták postára.