Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bíróság előtt a népirtással vádolt ruandai lelkész és fia

Vágólapra másolva!
A tanzániai Arushában működő ENSZ-törvényszéken megkezdődött egy ruandai adventista lelkésznek és orvos fiának a pere. A két férfit azzal vádolják, hogy részt vettek a ruandai népirtásban.
Vágólapra másolva!

A vádlott 76 éves lelkész és 44 éves fia
Elizaphan Ntakirutimana adventista lelkipásztor és fia a vádlottak padján

A Kibuye tartományában lévő Mugonero templomában és kórházában a hutu szélsőségesek géppisztolyokkal, kézigránátokkal vérfürdőt rendeztek a kiszolgáltatott tuszik között. Azokat, akik elrejtőztek, könnygázgránátokkal űzték ki rejtekhelyükről, s azután végeztek velük.

Egy vádpont szerint Ntakirutimana a mészárlások csúcspontján hét lelki pásztortól levelet kapott, amelyben segítséget kérnek tőle, mivel tudomásukra jutott, hogy másnap gyilkos merényletet terveznek ellenük. A lelkész rövid, szívtelen válaszát, amelyben a halálra való felkészülésre szólítja fel őket, a per ügyésze vádbeszédében felolvasta a hallgatóság előtt.

A vádlottak ártatlannak vallották magukat, azt állítva, hogy csupán tehetetlen szemlélői voltak a vérengzéseknek. Az adventista lelkipásztort 1996-ban tartóztatták le Texasban, majd 14 hónappal később a megyei bíróság felülbírálta az ellene kiadott elfogatóparancsot, és elengedte. 1998-ban azonban az amerikai külügyminisztérium kérelmére ismét őrizetbe vették, majd tavaly kiadták a ruandai borzalmakat vizsgáló ENSZ-törvényszéknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről