Elindult a magyar csoport Macedóniába

Vágólapra másolva!
Délutánra halasztották a macedón parlament mai ülését, mert a szláv-albán békemegállapodással elégedetlen tüntetők elállták a bejáratot. A parlament a békemegállapodásban rögzített alkotmánymódosításról tárgyalna. A begyűjtött albán fegyverek megsemmisítését végző magyar csoport ma indult Macedóniába.
Vágólapra másolva!

Macedón tüntetőEl kellett halasztani a Szobránye, a macedón parlament ülését, mert tüntetők állták el a bejáratot, így a képviselők nem tutak bemenni az épületbe. A parlament ma a szláv-albán békemegállapodásban rögzített alkotmánymódosításról kezdett volna vitát. Az Ohridban aláírt megállapodás szerint az albán nyelv hivatalos lesz ott, ahol az albán kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot. A megállapodás szerint a fegyveres testületeknél is növelni kell az albánok arányát.

Az alaptörvény módosításához kétharmados többség kell a 116 tagú parlamentben.

A parlament blokádja miatt megbénult a forgalom a főváros, Szkopje központjában. A tüntetők transzparensein az amerikai és a NATO-erők távozását, valamint a kormány lemondását követelő feliratok álltak. A tüntetők az alkotmány megváltoztatása és "az ország elalbánosítása" ellen tiltakozó jelszavakat skandáltak, írta az MTI.

Az épülethez rohamrendőröket vezényeltek, de beavatkozásra nem került sor

A parlamenti vitának feltétele volt, hogy az albán felkelők szolgáltassák be fegyvereik harmadát. A NATO tegnap bejelentette, hogy ez megtörtént. A NATO és az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) közötti megállapodás szerint a gerillák 3300 fegyvert adnak át a szövetség katonáinak az egy hónaposra tervezett misszió során.

Ilinka Mitreva macedón külügyminiszter azonban azt mondta, nem tartja elképzelhetetlennek a NATO-erők mandátumának meghosszabítását.

A begyűjtött fegyvereket magyar szakértők semmisítik meg. A csoport ma indult Macedóniába.

[origo]

Korábban:

A Bundeswehr is segédkezhet Macedóniában

Folyamatban a "Hatékony betakarítás"