Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Holland tudósok nemrég arról számoltak be, hogy először sikerült laboratóriumban húst előállítaniuk. Bár még senki sem kóstolta ezt a mesterséges húst, mégis arról beszélnek, hogy akár öt éven belül kereskedelmi forgalomba, és az asztalunkra kerülhet.
Vágólapra másolva!

A mesterséges hús előállításának első lépéseként élő disznótól nyert sejteket tenyésztettek egy húsleves-szerű keverékben, így izomszövet alakult ki, amely a kutatók szerint leginkább "ragacsos sertéshúsra" hasonlított. Mark Post, az Eindhoveni Egyetem élettan professzora, a vizsgálat vezetője a Sunday Times újságírójának elmondta: "Még rá kell jönnünk, hogyan lehetne 'edzéssel' és 'nyújtással' javítani az állagán."

A holland kormány és egy hústermékeket előállító cég által finanszírozott kísérletsorozat elődjében egy aranyhal sejtjeiből hoztak létre halfilét. A tudósok most arra törekszenek, hogy másféle húsokat is alkossanak, és a közeljövőben azokat is a nagyközönség elé tárják.

Eszik-e a vegetáriánus mesterséges húst?

A mesterséges hús rendkívül érdekes kérdéseket vet fel a vegetáriánusok számára. Ha egyetlen állatnak sem kellett a hús miatt elpusztulnia, vajon még mindig fennáll-e az etikai dilemma? A PETA állatvédő szervezet a következő szavakkal áldását adta a projekthez: "Ami minket illet, ha a hús nem egy halott állattól származik, semmi kifogásunk ellene."

Más vegetáriánus szervezetek azonban kételyeiket fejezték ki a mesterséges hússal kapcsolatban. "A nagy kérdés az, hogyan lehet garantálni, hogy az általunk elfogyasztott hús valóban mesterséges hús, és nem egy lemészárolt állatból származik. Rendkívül nehéz lenne bevezetni egy olyan jelölési és azonosítási rendszert, amelyben az emberek megbíznak."

A környezetet kevésbé terheli

A laboratóriumban létrehozott hús a valódi állatok tartásából származó, üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is csökkentené. Az állattartásból származó metángáz már most is az üvegházhatás 18 százalékáért felelős, a jóslatok szerint azonban 2050-re a Föld népességének hús- és tejtermékfogyasztása megduplázódik, vagyis az emisszió is ennek megfelelően emelkedne.

Bár valószínűleg még messze van, hogy kedvenc hentesünknél mesterséges húst szerezzünk be, az elkövetkezendő években valószínűleg gyakran hallhatunk majd a témáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez