Újrahasznosítás a plasztikai sebészeten

Vágólapra másolva!
A zsírleszívás során kinyert zsírszövetet fel lehet használni mellnagyobbításra, kiváltva ezzel a sok szövődményt okozó implantátumokat. A szakma egy része, eddig hevesen tiltakozott az újrahasznosítás ellen, azonban a legújabb eredmények az ellenzőket is meggyőzhetik. 
Vágólapra másolva!

A zsírszövet ilyen jellegű felhasználása régóta vita tárgyát képezi. Ellenzői szerint nincs elég vizsgálati eredmény a beavatkozásról, a mellbe beültetett zsírszövet idővel felszívódhat vagy elmeszesedhet. Utóbbi esetén a mammográfiás vizsgálat során tévesen mellrákot diagnosztizálhatnak, mindez pedig megnehezíti az esetleges valódi rákos elváltozás felfedezését.


Egy új kutatás azonban cáfolja ezeket az aggodalmakat. Az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság Seattle-ben tartott konferenciáján ismertetett vizsgálatban 50, 17 és 63 év közötti nőt követtek a műtét után átlagosan 3 évig. Megállapításaik szerint a leszívott zsírszövet mellbe való beinjekciózása egyszerű és gyors (nem tart tovább 90 percnél), és nem tapasztalták hosszútávon sem, hogy a beültetett szövet elmeszesedett volna. Az esetek 85 százalékában fennmaradt a beültetett szövet, áltagosan 210 milliliter térfogatnyi sikeres mellnövelést eredményezve.

A kutatók szerint az implantátum beültetésénél jóval biztonságosabb eljárásról van szó. 2008-ban mintegy 307.000 mellnagyobbítást, és több mint 92.000 mellfelvarrást végeztek az Egyesült Államokban.