Erdélyben is hódít a forradalomfilm

mostvagysoha
Fotó: Taylor Projects és A Vándormozi
Vágólapra másolva!
A marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott vetítése után a Most vagy soha! alkotói, Lóth Balázs rendező, Rákay Philip forgatókönyvíró és kreatív producer, valamint a Farkascht alakító Horváth Lajos Ottó színművész válaszolt a közönség kérdéseire. A nézők között többen is voltak olyanok, akik második alkalommal látták az alkotást, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Rákay Philip elmondta: több mint 1400 fős stáb nevében állnak a marosvásárhelyi nézők előtt, és nem a kritikusok érdeklik őket, hanem a közönség reakciója, amely mindenhol megdöbbentő, bárhol járnak. Néhány adat is elhangzott a filmről, amely eredeti helyszíneken, de hatezer jelmezzel, nagy mennyiségű díszlettel készült – írja a Magyar Nemzet.

Rákay Philip
Fotó: Facebook/Rákay Philip


 

Meg kellett építenünk egy több hektáros díszletet, ahol Pest és Buda emblematikus épületeit rekonstruáltuk, a Duna-partot, a Landerer-nyomdát kívül-belül, a Pilvax kávéházat, amely megszólalásig hasonlít az eredetire

– mondta a kreatív producer.

Lóth Balázs a forgatás bonyodalmaiba engedett betekintést. Úgy fogalmazott, ez legalább annyira volt logisztikai, mint amennyire művészi feladat, a színészek fejében egy térképet kellett összerakni, hogy tudják, épp hol járnak a történetben. Aláhúzta: a filmet a stáb összes tagja szikrázó szemekkel, teljes szívéből csinálta, mert

a magyarság történetét csinálhatták meg filmben.


Horváth Lajos Ottó színészi szemszögből mesélt a forgatásról. Közölte: ő nemcsak technikai térképet, de érzelmi térképet is készített a fejében a munkához.

Horváth Lajos Ottó a Most vagy soha! című film forgatásán, akció közben (Forrás: Fórum Hungary)


Rákay Philip a film cselekményének történelmi hitelességét firtató nézői kérdésre úgy reagált: próbáltak felkészülni a történtekből, történészekkel beszélgettek, korabeli naplókat olvastak, de ha pontosan követték volna az eseményeket, „akkor most néznénk egy viszonylag unalmas filmet”. Mint mondta, a visszaemlékezésekre alapozva 1848. március 15-én „minden olyan simán ment, mint a karikacsapás”. Hogy mégse legyen unalmas a mozi, kitalálták Farkasch figuráját, s így behoztak egy akciófilmes-kalandfilmes szálat. Az elmúlt hetek vetítései visszaigazolták ezt a törekvést – mondta. Hangsúlyozta: ez egy kalandfilm, van fiktív szál benne, „a történelmi kisdoktorit nem ebből kell írni”, és emlékeztetett, hogy sok történelmi filmben vannak kitalált szálak. 

Mi nem tiszteletlenül, nem öncélúan nyúltunk így ehhez a történethez, hanem azért, hogy a karaktereink, a főszereplőink ezek előtt a zseniális hősök előtt még mélyebb főhajtást gyakorolhassunk, még magasabbra emeljük őket

– fogalmazott.
 

A filmet forgalmazó Taylor Projects és A Vándormozi közölte: Erdély több városában a magyarországi bemutatóval egy időben, március 15-ét követően is vetítették a Most vagy soha! című filmet, akkor három nap alatt 11 ezren látták. Az alkotást olyan partiumi és erdélyi településekre is elvitték, ahol nem üzemel mozi. A hétvégén pedig több erdélyi városban tartanak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót. Szombaton 16 órától Székelykeresztúron, 18.48 órától Erdőszentgyörgyön, vasárnap 15 órától Székelyudvarhelyen, 18.48 órától pedig Szentegyházán láthatja a közönség a filmet és találkozhat alkotóival.