A Petőfi Kulturális Ügynökség számos pályázati díjat osztott ki az első félévben

Book,Fair
Kihirdették a Petőfi Kulturális Ügynökség junior és senior mintafordítási pályázatának nyerteseit
Vágólapra másolva!
A Petőfi Kulturális Ügynökség idén eddig nyolc pályázatot hirdetett meg a magyar irodalom külföldi népszerűsítésének céljával.
Vágólapra másolva!

Az év első felében a Petőfi Kulturális Ügynökség több csoportot is megszólított a pályázatival, fordítókat, kiadókat, ügynökségeket és szerzőket egyaránt.

Külföldi székhelyű kiadók számára két pályázatot hirdetett meg az ügynökség, a fordítási és a kiadási pályázatot.

A kiadástámogatási pályázatra beérkezett 7 pályázat közül 6 pályázatot díjaztak összesen 5 nyelven és 15 146 euró értékben.

A fordítástámogatási pályázatra beérkezett 23 pályázat közül 17 pályázat kapott díjazást, összesen 12 nyelven és 46 822 euró értékben.

A Kiadói Mintafordítási pályázatra beérkezett 8 pályázat közül a bíráló bizottság mind a 8 pályázatot díjazta összesen 3 nyelven és 4 419 320 forint értékben.

A Petőfi Kulturális Ügynökség eddig nyolc pályázatot hirdetett meg Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség

Mindezek mellett, szintén lezárult a magyar irodalom Pályakezdő és Tapasztalt fordítóinak szóló pályázat idei első fordulója is. A Pályakezdő Mintafordítási pályázatra 17 pályázó jelentkezett, melyek közül a szaknyelvi tutorok bírálata alapján a kuratórium 13 pályázót díjazott, 10 nyelven és 1 950 000 forint értékben.

A Tapasztalt Mintafordítási pályázatra 19 pályázó jelentkezett, melyek közül a kuratórium 12 pályázót díjazott, 8 nyelven és 3 600 000 forint értékben.

A havi elbírálású nagy sikerű „Mutasd magad” irodalmi transzfer pályázatunkra június közepéig beérkezett 12 pályázat közül a bíráló bizottság 11 pályázatot talált díjazásra érdemesnek, összes 4 135 800 forint értékben jutalmazta a sikeres pályázókat.

A Dienes Valéria értekező próza pályázat első fordulója június 30-án zárul majd.

A Petőfi Kulturális Ügynökség 2022 első félévében

összesen 38 818 578 forinttal támogatta a magyar irodalom külföldi népszerűsítését és fordítását.

A Petőfi Kulturális Ügynökség június végén tervezi meghirdetni a kiadóknak és fordítóknak szóló pályázatainak idei második fordulóját.