Együtt lép fel Rhoda Scott és Varnus Xavér az Arénában

Varnus Xavér
Vágólapra másolva!
Az amerikai gospel egyik legautentikusabb képviselője, a világhírű „mezítlábas grófnő", Rhoda Scott szeret kísérletezni a zene területén, akárcsak híres magyar kollégája, Varnus Xavér orgonaművész. Így karácsonyi koncertjükön izgalmas és egyedi hangzással igyekeznek majd fűszerezni az ünnepi hangulatot.
Vágólapra másolva!
Rhoda Scott Origo

A legszebb klasszikusok és a karácsony ismert dalai hangoznak majd el Rhoda Scott és Varnus Xavér közös koncertjén, ahol Barnkopf Balázs orgonaművész és az Art Anzix kamarazenekar is fellépnek a Danubius Music menedzselésével, az Art Anzix Színház szervezésében.

Az amerikai dzsesszzenész, Rhoda Scott minden idők leghíresebb Hammond-orgonistája.

Már fiatalon egy harlemi klubban lépett fel, és hamar kiderült, hogy különleges tehetség. Zenéjében a spirituálé hangzásvilágát ötvözte a dzsessz szabadságával. 1962-ben saját triót alapított, majd a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán szerzett diplomát. Tehetségére felfigyelt a híres dzsesszzenész, Count Basie, és meghívta harlemi klubjába,

ahol megfordult a dzsessz világának krémje, Louis Armstrongtól Ella Fitzgeraldon át Ray Charlesig.

Stílusára fontos hatást gyakorolt a párizsi zenepedagógus,

Nadia Boulanger, akinek többek között Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand is a tanítványa volt.

Rhoda Scott 1967 óta Franciaországban él.

Varnus Xavér Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Varnus Xavér Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának lett növendéke. Lipcsében a konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. Tehetségét a világ számos nagyszínpadán megismerhette már a közönség.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével és Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntették.