Nincs szebb a meztelen testnél

görög szépség
Vágólapra másolva!
Aktszobrokkal és kerámiákkal mutatja be az ókori görögök tökéletes testről alkotott elképzelését a londoni British Museum új kiállítása.
Vágólapra másolva!

A látogatók Aphrodité meztelen alakjával, Dionüszoszt ábrázoló alkotással, Mürón ókori görög szobrász diszkoszvetőjének római márványmásolatával és Apoxiomenosz bronzszobrával is találkozhatnak.

Aphroditéval is találkozhatnak Forrás: British Museum

Ez utóbit 1999-ben találták meg az Adriai-tenger mélyén. Itt nézheti meg 3D-ben.

Az Adriai-tenger adta vissza Forrás: Creative Commons Attribution

A világon csupán hét szobor maradt fent Apoxiomenoszról, az ógörög atlétáról, amelyek közül az egyiket éppen Horvátországban találták meg. Az ismeretlen szobrásztól eredő, mint egy kétezer éves bronzszoborra 1999-ben bukkantak rá Lošinj szigetének közelében.

A műalkotás 45 méter mélységben, két szikla közé beszorulva várta a megváltást. A több mint 2000 éves atléta a tenger mélyéről történt kiszabadítását követően egy hét éves restaurálási folyamatnak köszönhetően nyerte vissza régi fényét.
A szobor egy atlétát, egy fiatal sportolót ábrázol, amint éppen a verseny után a testéről az olaj, por és izzadság levakarására szolgáló kaparóvasat tisztogatja. A mint egy hét éven át tartó restaurálás folyamán a szobor anyagának és stílusának alapján megállapítást nyert, hogy a szobor a Kr. e. 2.-1. sz.-ból ered, míg az elkészítése alapjául szolgáló prototípus jóval régebbi lehet, valószínűleg a Kr. e. 4. sz. közepén készülhetett.
A horvátországi Apoxiomenosz az eredeti szobor i. e. 2-1. században készült nyolc darab hellenisztikus másolatának egyike, amely különösen jó állapotban maradt ránk, és a kidolgozás minősége is felülmúlja a többi másolatét.

A tárlaton helyet kapott a British Museum hatalmas gyűjteményének talán legvitatottabb kollekciója, az Athén által hosszú ideje visszakövetelt görög régészeti kincs, az Elgin-márványok egy része, köztük az a szobor, amelyet az intézmény nemrég kölcsönadott a szentpétervári Ermitázsnak.

A meztelenség filozófiai kérdés Forrás: British Museum

A kiállítás kurátora, Ian Jenkins szerint a szobrok nem csupán esztétikai minőséget hordoznak, hanem általuk a görög filozófia, mitológia és demokrácia is megjelenik a tárlaton.

Nincs szebb a meztelen testnél Forrás: British Museum

A látogatók azt is megtudhatják, hogy más kultúrák - a majáktól az asszírokig - hogyan viszonyultak az emberi testhez és a meztelenséghez.

A csütörtökön megnyílt Defining beauty: the body in ancient Greek art (A szépség meghatározása: az emberi test az ókori görög művészetben) című tárlatot július 5-éig kereshetik fel az érdeklődők.