50 év élményei egy lemezen

Csík János címlapi
Csík János népzenész Fotó:Dudás Szabolcs 2014.10.07.
Vágólapra másolva!
Csík Jánosnak egy eperfahangú hegedű volt az első hangszere, amin három ugrósdallamot meg is tudott tanulni. Első fellépése pedig egy üdülőterületen volt. A többi már történelem. 
Vágólapra másolva!

A Kossuth-díjas művész egy nagyon személyes lemezt készített Úgy élni, mint a fák címmel, melyet élő koncert keretében mutat be áprilisban a közönségnek. Mielőtt belevágott a lemez készítésébe, megkérdezte zenésztársait, hogy hogy érdemes-e ilyen albumot készítenie, hiszen nagy kockázat bizonyos szempontból.

"Volt, aki jól tette, hogy belevágott egy ilyen lemez készítésébe, és volt, aki bánhatja. Az én esetemben ez majd most derül ki. A lemezen hallható lesz vers, autentikus népzene és feldolgozás is. Igazából azok a gondolatok születtek meg, melyeket az évek során egyfajta indíttatásként megéltem. Pillanatok, amik elindítottak, hogy szeressem a népzenét, illetve azok a gondolatok, érzések, melyeket a sok-sok év alatt megért az ember." - mesélte a vele készített interjúnkban.

Az lemezbemutató koncerten szerepelni fognak autentikus népzenei darabok és saját szerzemények is olyan művész-barátok közreműködésével, mint Ferenczi György és a Rackajam, Dresch Mihály, Pál István Szalonna, vagy a Csík zenekar egyes tagjai.

Az Úgy élni mint a fák című album méltó lenyomata annak az érzésvilágnak, amely hűen tükrözi Csík János zenei világát. A fa, amely meleget ad, hangszerek testeként kel életre zenei érzéseket és megannyi pillanatban válik életünk részévé. A muzsikák, melyek megszólalnak az albumon, igen sokszínűek, néha elröpítenek, néha táncba hívnak, vagy éppen gondolkodásra intenek. A sok szín mellett mégis egységesnek érezhetjük az albumot, hiszen a megszólaló versek és zenei gondolatok mind-mind egy igaz ember, Csík János életéről mesélnek, a hagyományból való táplálkozásról és mindannak továbbadásáról. Jó szívvel ajánlom ezt az albumot minden zeneszerető embernek - mondta a lemezről Pál István Szalonna, prímás, népzenész.

50 év élményei egy lemezen Forrás: Balassa János

A koncert 2015. április 16-án lesz a MOM Kulturális Központban.