Elhunyt S. Nagy István dalszövegíró

Élet-halál között S. Nagy István, a legendás dalszövegíró news
Vágólapra másolva!
Elhunyt S. Nagy István legendás dalszövegíró. Csongrádi Kata énekesnő EMeRTon-díjas férje 81 éves volt. Régóta betegeskedett, tavaly novemberben szívinfarktust kapott. 1934-ben, pont a mai napon, január 20-án született. 
Vágólapra másolva!

Nincs olyan magyar otthon, ahol ne ismernék, dúdolnák S. Nagy István valamelyik slágerét. Több mint húszezer dalt írt pályafutása során. Első dalszövegét (Merre jártál ma este?) állítólag 1957-ben írta, de az biztos, hogy az első, 1962-es Ki mit tud?-on az ő dalával szerepelt az akkor még tini Koncz Zsuzsa és Gergely Ágnes (Két gézengúz).

S. Nagy István szövegeit szinte az összes magyar beatzenekar énekelte, szerzett dalt az Illésnek, az Omegának és az Echónak is.

Csongrádi Kata és S. Nagy István Forrás: Facebook/Csongrádi Kata rajongói oldal

Ő jegyezte a magyar könnyűzene talán legismertebb és népszerűbb slágerét is: az Elmegyek szövegét Máté Péternek írta, akit ő maga fedezett fel - írja búcsúztató összeállításában a Dal+Szerző magazin. Ő írta a Gedeon bácsit Szécsi Pálnak, vagy a Csavard fel a szőnyeget-et a Hungáriának.

"Szóljon hangosan az ének"

Soltész Rezső több évtizedes barátságukat idézte fel, együttműködésük a kevésbbé ismert 1963-as Rangers együttestől datálható, és a már közismertnek nevezhető "Szóljon hangosan az ének" S. Nagy István szerzeménnyel ért a csúcsra. Utóbbival robbant be az 1981-es táncdalfesztiválon és lett egycsapásra ismert Soltész Rezső. Közel húsz lemezt készítettek együtt, és bár S. Naggyal olykor késhegyik menő vitáig voltak egy-egy dal szövege kapcsán, nem kérdés, hogy nagy megtiszteltetés volt " a megközelíthetetlen gurukkal" (S.Nagy István és Szenes Iván. a szerk.) dolgozni.

Soltész Rezső énekli a Szóljon hangosan az ének című egykori slágerét a Volt egyszer egy táncdalfesztivál! rendezvényen Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bár tudtunk arról, hogy S. Nagy beteg, de halálhíre így is hidegzuhanyként ér, mondta az Origónak Soltész Rezső. "Ilyenkor az ember nem tehet mást, mint egy picit megáll és visszatekint, kit, kiket veszítettünk el: Szécsi Pali, Cserháti Zsuzsa és most S. Nagy István. Hatalmas veszteségek sora"

B. Tóth László: Ő volt S. én voltam B.

Húszezer dal szövegírója, számos együttes elindítója volt, aki csak rímekben tudott gondokodni. Amikor beszélgettünk, gyakran előfordult, hogy kérdeztem tőle valamit, ő pedig versben válaszolt - mondta S. Nagyról B.Tóth László lemezlovas, műsorvezető.

"Egy alkalommal, amikor Tardos Péterrel, és S. Naggyal Londonba repültünk, mint gyakran, arról vitatkoztunk, ki üljön az ablak mellé" - idéz fel egy régi történetet B. Tóth. " Végül én ültem az ablak mellé, de a látványban nem volt öröm, veszettül esett az eső. Aztán a pilóta kikeveredett a viharból, mire S. Nagy megjegyezte: "felhők fölött mindig kék az ég/ messze űzi minden bánatod" . Így született, ez ihletett egy dalt, amit utóbb a Generálnak írt S. Nagy István.

S. Nagy István szinte az összes jelentős magyar énekessel és zenekarral dolgozott együtt az 1960-as évektől, többek között Kovács Katinak vagy Koncz Zsuzsának is írt dalokat. Például ezt:

Zorán: S. Nagy István okos volt és vagány

"S. Nagy neve óriási segítség volt a beatrock zenekaroknak abban, hogy dalainkat elfogadja a hírhedt Sanzonbizottság. Azok közé tartozott, aki alkalmazkodni tudott a hatvanas években megjelent új zenei irányzathoz. Okos volt és vagány, lecsapott a nem szokványos dolgokra" - mondta Zorán az MTI-nek.

Gedeon bácsi a nők bálványa - énekelte a Szécsi Pál. A dal egy létező személyről szól, ő Tárnoky László fodrászmester. Tárnoky tanítvány volt Hajas László és Zsidró Tamás is.

Kovács Kati: Nekem írta a nem vagyok én apácát

"Pályám elején, a hatvanas években dolgoztam vele, nagyon szerettem a szövegeit, maradandót alkotott, egy korszak meghatározó egyénisége volt. A táncdalfesztiválokon a hatvanas-hetvenes években elképesztően sok szövegét adták elő, de a mai fiatalok is éneklik a dalait. Eredetileg nekem írta a Nem vagyok én apácát Schöck Ottó zenéjére, de mivel én Egerben a volt apácazárdába jártam iskolába, úgy éreztem, nem nekem való a szöveg és visszaadtam, aztán Zalatnay Cini vitte sikerre" - idézte fel az MTI-nek Kovács Kati.

Fáy Miklós zenekritikus a nol.hu-n azt írta a dalszerzőről: S. Nagy István tudta, kiknek ír, és tudta, hogy akik a dalokat hallgatják, ugyanazokból az élményekből táplálkoznak, amiből ő. Szerelemből, félelemből, kis szabadságokból, nagy szabad szombatokból.

Török Ádám: Hatalmas beszélgetések és piálások voltak

Írt dalszöveget a Mini-nek is, bár Török Ádám elmondása szerint S. Nagy inkább "stróman' volt. Az akkori hatalom nem kedvelte a Mini szövegeit, azokat S. Nagy neve "szelídítette meg", és játszhatta aztán a dalokat az együttes. Jó társasági ember, frappáns szövegeket írt, a lakásán pedig óriási beszélgetések és hatalmas piálások voltak, emlékszik vissza Török Ádám.

18 nagylemez, 50 kislemez és közel 500 dal köthető Zalatnay Saroltához. A Mindig kell egy barát szintén S. Nagy István szerzemény.

//videa.hu/videok/zene/general-csongess-be-hozzam..-fesztival-jobarat-klip-0gcB6m8iZsr1g0vO