Sírokat gondozhatnak a diákok közösségi munkában

Vágólapra másolva!
A köznevelési törvénnyel 2011. év végén bevezetett iskolai közösségi szolgálatot a Nemzeti Sírkert részét képező sírok ápolásával is lehet majd teljesíteni.
Vágólapra másolva!

Az ügyben partnerségi megállapodást kötött a Nemzeti Örökség Intézete és a lebonyolításban segítő Lions Clubok Szövetsége. Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet elnöke felidézte, hogy a kormány a 2011-ben elfogadott Nemzeti köznevelési törvénnyel bevezette az iskolai közösségi szolgálatot mint az érettségi kiállításának előfeltételeként teljesítendő tevékenységet.

Közösségi szolgálat alatt a középiskolai tanulók által végzett, igazoltan 50 órás önkéntes munkát kell érteni, amely az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez 2016. január elsejétől kötelező lesz.

5500 védett sír

Az országos program keretén belül a diákok a közösségi szolgálatra jelentkezve lehetőséget kapnak, hogy az intézet rendelkezési jogkörébe tartozó, a nemzeti sírkertben található, országosan mintegy 5500 védett sírt meglátogassák, környezetét ápolják és az adott személy munkáját, életét feldolgozzák. Ezeket a munkákat később az intézet értékeli és közzéteszi.

Radnainé Fogarasi Katalin elmondta, hogy a programot az intézet koordinálja, a helyszíni munkavégzést azonban önkéntes felnőtt felügyelők segítik a Lions Clubok Szövetsége irányításával. A tanulók nemcsak az adott sírt, hanem annak tágabb környezetét, az oda vezető utakat is gondozni fogják, lemossák a sírokat, virágot ültetnek és a munkákon keresztül jobban megismerkedhetnek az adott személy életével és munkásságával - részletezte az elnök. A projektről országos sajtókampányt is szervez az intézet, azonban a diákoknak a helyi publicitás megszerzéséről maguknak kell gondoskodniuk az önkéntes munka részeként.

Legyen pozitív temetőbe járni!

"Évek óta azon dolgozunk, hogy megszólítsuk a fiatalokat és a temetőbe járásról alkotott negatív szemléletüket pozitívra változtassuk. Ne a gyászhoz vagy a halottak napjához kötődjön pusztán a temetőbe járás, hanem legyen egy teljesen természetes program" - fejtette ki az elnök.