Észrevétlenül belopóznak a színfalak mögé

Kft zenekar
Budapest, 2011. október 13. Balról: Márton András, Lengyelfi Miklós, Laár András és Bornai Tibor, a KFT együttes tagjai sajtótájékoztatót tartanak a Papp László Budapest Sportarénában december 28-án Ufóshow címmel megrendezésre kerülő koncertjükről a budapesti Planetáriumban. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Szeptember 7-én harmincéves lesz a KFT együttes harmadik, Bál az Operában című albuma. Nem vicc, ebből az alkalomból az együttes valóban fellép az Operában.
Vágólapra másolva!

A koncert apropója, hogy a KFT együttes harmadik albuma, a Bál az Operában éppen 1984-ben jelent meg lemezen (1994-ben cd-n is kiadták), pont abban az évben, amikor az Operaház rekonstrukciója befejeződött.

"Bár a két eseménynek semmi köze egymáshoz, a KFT zenekar mégis úgy gondolta, hogy ezzel a koncerttel tiszteleg az operaház művészei előtt" - mondta Várkonyi Judit, az Operaház sajtósa.

A világban van annak hagyománya, hogy komolyzenei intézményben időnként a könyűzene képviselői megjelenjenek. Jó példa erre a világ talán legismertebb koncertterme, a New York-i Carnegie Hall, melyet 1891-ben nyitottak meg, az első dzsesszkoncertet Benny Goodman adta 1938-ban. 1964-ben a Beatles kétszer is fellépett.

Laár András és Bornai Tibor Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bár az Operában volt már retro Beatles-koncert és dzsesszzenekarok is felléptek, nálunk a komolyzenének szentelt intézmények közül az Erkel Színház az, amelynek színpadán gyakrabban megfordulnak a könnyű műfaj képviselői. Az Operában a KFT zenekar fellépése egyszeri és rendkívüli esemény. A koncert facebook ajánlójában ez olvasható:

„Azon a különös estén, miután az Operaházban véget ért az előadás, a KFT zenekar tagjai észrevétlenül belopóznak a színfalak mögé, nyomukban a zenekar szellemével, hogy titokban megtartsák operaházi báljukat, amire már három évtizede készülnek. Kíváncsi tiszteletlenséggel fedezik fel maguknak az Operaház belső világát, s amint zenélni kezdenek, szép lassan különböző alakok kerülnek elő a díszletek mögül. Vannak, akik el akarják zavarni őket, vannak, akik barátságosak, de végül mindannyian csatlakoznak a zenekarhoz, jókedvű báli hangulatban ér véget a titkos kaland.”