Túl a feltartott esernyőn - turistáskodási lehetőségek Budapesten

Turisták Budapesten, városnézés, turizmus, városnéző busz, turista
Budapest, 2014. március 25. Turisták bőröndjeikkel egy zebránál állnak Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Egyre többen érkeznek Budapestre külföldről, vannak, akik szimplán turistáskodni, mások vendégsébe vagy munka miatt. Az érdeklődöbbek természetesen szeretnék megismerni a várost valamennyire, de lehetséges ez néhány nap alatt? Mármint úgy igazából, nem csak a szokásos Vár-Hősök tere tengelyen.
Vágólapra másolva!

Külföldre látogatva bennünk is - többnyire - megvan az igény, hogy lássunk valamit a városból. A mostanra egész Európát behálózó Hop on-hop off rendszer elég jól hozzák a kötelezőket: több útvonal közül is lehet választani, a megváltott jegy pedig nem egy járatra, hanem két napra érvényes, ezalatt annyit buszozhatunk, amennyit csak akarunk. Ha nem rendelkezünk esernyős idegenvezetővel (vagy külföldi vendégünknek nem tudunk biztosítani egyet), akkor teljesen jól működik a dolog, gyors ütemben pipálhatjuk ki a megtekintett nevezetességeket az útikönyvben. Persze kérdés, hogy ez mindenkinek elég-e. Nyilván nem lehet egy várost ilyen rövid idő alatt töviről-hegyire megismerni, segítség nélkül szinte csak véletlenül lehet belefutni néhány autentikus városrészbe, szórakozóhelybe. Plusz nagyon sok időbe is kerül ezek felkutatása. Szerencsére az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak alternatív városnézések szervezésével, meg aztán vannak olyan kalandok is, amire adott esetben érdemes lecseréni egy hosszabb fotózkodást Gábriel arkangyal szobra alatt. Összeszedtünk néhány programlehetőséget, amit bátran ajánlhatunk azoknak a külföldi barátainknak, akik valóban szeretnék kicsit megismerni a várost, illetve akár mi magunk is résztvennénk rajtuk, mert rengeteg meglepetést tartogatnak.

A Budapest Beyond Sightseeing csapata (http://beyondbudapest.hu/index.html) pontosan azt nyújtja, amit a nevük takar: két-háromórás sétáik során olyan történelmi és jelenkori apróságokat és részleteket tudhat meg tőlük a résztvevő, amit egy hagyományos idegenvezető valószínűleg nem is tud az adott kerületről. Meg lehet velük nézni a nyolcadik kerületet, de a Várnegyedet is, tehát a dolog teljesen működik városnézésként, a különbség mindössze annyi, hogy ők a város valódi arcát akarják megmutatni. Ahogy weboldalukon is írják: élményt szeretnének nyújtani, így a séta közben számítani lehet vicces játékokra és kreatív feladatokra is.

Hasonló kezdeményezés a Hosszúlépés Járunk? szolgáltatása. Ők elsősorban a helyi lakosokra fókuszálnak, céljuk, hogy a budapestiek valóban megismerhessék a szűkebb vagy tágabb életterüket. Részt venni gasztro, sör, bor, kóser tematikájú sétáikon csodás felfedezések sorozatával jár, ráadásul abszolút inspirálnak a további kutatásokra: kérésre saját sétát állítanak össze bármilyen helyszínen. Bár a Hosszúlépés programjai tehát inkább városismeretre, mint városnézésre jók, bátran benevezhető rá külföldi barátunk is (angol nyelven is vállalnak bizonyos sétákat), valószínűleg sokkal jobban fog szórakozni, illetve sokkal több fogalma lesz Budapestről, mint egy rutin útikönyv-végigolvasás után.

A belváros és Buda végigjárása mellett nem szabad elfeledkezni Budapest egyik legnagyobb értékéről, a Dunáról sem. Bár egy néhány napos magyarországi tartózkodás nem nagyon engedhet meg vidéki kiruccanást, kihajózni azért lehet a városból, ráadásul nem is akármilyen vidékre. A BKK hajójárataival Budapest teljes hossza végigjárható oda-vissza, ami - különösen a mostani időjárási viszonyok között - kifejezetten pihentető lehet, ezt ismerjük el. De hosszabb, akár egynapos sétahajótúrába is érdemes belevágni. A legkedveltebb útvonal célja Visegrád és Esztergom. A városból kiérve gyönyörű természeti környezet váltakozik a kis falvak kedves strandjaival, ha esetleg nem hivatásos sétahajóval megyünk (http://www.veledutaztam.hu/hajo/budapest_esztergom), hanem magánúton, akkor érdemes megállni fürdeni is. Visegrádra érkezve pedig mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi specialitást, a rendkívül változatosan elkészített friss pisztrángot. Szemben a hegyek, lent a folyó - innentől kezdve csak válogatni kell pihentető és kevésbé pihentető programok közül.