Latin-afrikai-arab reggae Babilon ellen

Zion Dirty Sound lemezborító részlet
Vágólapra másolva!
A Zion Dirty Sound nem olyan, mint a neve sugallja: tisztán megszólaló, természetesnek ható keveréke jamaicai, latin, afrika és arab zenéknek.
Vágólapra másolva!

Pedig én pont a név miatt kezdtem el hallgatni a Zion Dirty Sound Fils d'Abraham (Ábrahám fia) című lemezét itt a Dubophonic netlabel oldalán, a mutáns dub elkötelezett híveként (abban reménykedtem, hogy valami olyan csodás dologba futok bele, mint ez a szám). De már rögtön az első számban kiderült, hogy nem erről van szó, hanem majdnem pont az ellenkezőjéről. Szép tiszta, nagyrészt akusztikus a megszólalás, és teljesen természetes (szemben a természetellenesen megtisztítottal). Az is olyan magától értetődőnek tűnik, ahogy afrikai, latin vagy éppen arab motívumok szólalnak meg és keverednek több-kevesebb jamaicai hatással - ez néha csak a ritmusszekció lüktetésében érezhető meg, máskor dubos visszhangeffektekben jelenik meg, vagy még egyértelműbb dub-reggae-ben. És nemcsak abban van francia zenei hatás, hogy franciául énekelnek, hanem a dallamvilágban is; mi több, még Kelet-Európa is beköszön egy-két helyen. A Zion Dirty Sound eddigi munkásságából bőséges, 71 perces válogatást nyújtó lemezen van azért egy-két dancehallos, vagy éppen latin-reggae-ska-mifene hangosabb és húzósabb buliszám is (az egyikben némi szirénázás is a tangóharmonika mellé!). Ezek kissé ki is lógnak innen, és ha rossznak nem is mondanám őket, de inkább átlagosak. A "világzenés" számok azonban első hallgatásra nagyon megszerettetik magukat.

A Zion Dirty Sound egyébként egy duó, a kiadó szerint tündérmesébe illik a történetük. A reszelős hangú srác, Djirbil Párizsban született, a punkból érkezett a dub-reggae-jungle környékére (utóbbi is szerepel egy számban). A szép hangú lány, Faida pedig a Comore-szigetekről származik, onnan költözött Párizsba. Az Acoustic Groove Orchestra tagjaként találkoztak, egymásba szerettek, összeházasodtak, és létrehozták két éve a Zion Dirty Soundot. Céljuk az, hogy a béke üzenetét terjesszék, és hogy felébresszék az embereket, hogy azok végre fellázadjanak a Rendszer ellen.