Vágólapra másolva!
Co La letölthető mixe a mutáns dubtól indul, és akármennyire szétcsúszik is néha, legalább nyomokban mindig megmarad a groove.
Vágólapra másolva!

A Co La néven alkotó Matt Papich első nagylemezéről írtunk tavaly a mutáns dubokat szemléző nagy cikkünkben, mégpedig nem jót. Neki azonban ez sem vette el a kedvét a zenéléstől, azóta már a második nagylemezét adta ki, turnézni is megy - ez utóbbi örömére rakta össze a Paranoid Summer című mixet a Fadernek, letölthető innen. A főleg kiadatlan számokat, köztük két Co La-darabot tartalmazó, 34 perces mixhez passzol egyrészt a címe, másrészt pedig a "mutáns dub" leírás. Vagyis megvan az a lüktetés, feltűnnek jamaicai basszusok és a kötelező visszhangok. Ámde sokszor szétcsúszik, bambán tévelygő kopácsolásba, szanaszét futó hangminták lusta kollázsába, esetleg fojtott zúgásba fullad bele - hogy aztán jöjjön egy már majdnem normális dubos rész, vagy éppen idézőjeles "táncos" dobok. De még amikor a legtávolabb kerül a "normális", zeneszerű zenétől, akkor is ott van egy visszhangosított dallamtöredék vagy kattogó fura hangocska, ami kapaszkodót nyújt, és támpontot a groove-okhoz való visszatéréshez.

Tehát megvan a nyár: valamennyi marad a jamaicai zenék ún. könnyedségéből is, de még inkább a hőség bamba lustasága ugrik be a mixről - és megvan a paranoia is, vagy legalábbis valami nyomottság, illetve az, hogy még többszöri hallgatásra sem tudod, mi jön ezután. És leginkább: van sok-sok érdekes, vicces, fura stb. részlet, legyen szó megbuherált, dúdolgatós énekről; bicegő basszusmenetről; vagy arról, hogyan szakad meg és indul újra a szürke zúgás a háttérben.