A lefújt Bánk bánt szervező cég is folytatja az egyeztetést az operáról

Vágólapra másolva!
A Los Angeles-i Operába tervezett Bánk bán előadás koprodukciós partnere, a Megakoncert azután is egyeztetéseket kezdett az érintett felekkel, hogy a kormány hétfőn közölte, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.-t bízta meg a Bánk bán Los Angeles-i bemutatójának előkészítésével.
Vágólapra másolva!

A Bánk bán-t eredetileg novemberben tűzte volna műsorára négy előadás erejéig a Los Angeles-i Opera a Magony Zsolt vezette Megakoncert közvetítésével. A múlt héten az opera bejelentette, hogy törölték az előadásokat, mivel a magyar partnerekkel nem tudtak időben olyan megállapodást elérni, amely találkozott volna valamennyi művészeti elvárásukkal, és megfelelt volna az opera jelentőségének.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium akkor azt közölte, hogy a magyar kormány elkötelezett a Bánk bán amerikai előadása mellett, és a kultúráért felelős államtitkárság azon dolgozik, hogy Erkel Ferenc művét jelentőségéhez méltó körülmények között lehessen bemutatni az Egyesült Államokban. Magony Zsolt, a szervezést elindító Megakoncert vezetője közleményében azt írta, örömmel értesültek arról, hogy a kormányzat továbbra is támogatja Erkel operájának bemutatóját.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium hétfőn jelentette be, hogy a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.-t bízta meg a Bánk bán Los Angeles-i bemutatójának előkészítésével. A Megakoncert közleményében az áll, hogy mint a Los Angeles-i Opera koprodukciós partnere a sikeres jövőbeni bemutató érdekében egyeztetéseket kezdett az érintett felekkel.

A Filharmónia állami cégként arra kapott felhatalmazást, hogy vegye fel a kapcsolatot a Los Angeles-i Operával, tisztázza a szakmai, pénzügyi és adminisztratív kérdéseket, illetve kösse meg a szükséges szerződéseket a Bánk bán mihamarabbi színpadra állítása érdekében - olvasható a minisztérium hétfői közleményében. A kormány célja, hogy a darab bekerüljön a bérletes sorozatba, tehát a Los Angeles-i Opera rendes repertoárjába, hogy minél többen tudjanak megismerkedni Erkel Ferenc művével. A minisztérium közleménye a Megakoncert jövőbeni szerepére nem tér ki.

Mint a Megakoncert közleményében áll, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár június 29-én bízta meg a Filharmóniát a Los Angeles-i Operával való támogatási szerződés megkötésével. Ez alapján a társaság igazgatója az elmúlt hetekben minden szükséges információt megkapott a produkcióról. Az elmúlt napokban Stephen Rountree, a Dorothy Chandler Pavilion elnöke és Christopher Koelsch, a Los Angeles Opera ügyvezetője azt nyilatkozta, a 2011. november 16-i Bánk bán bemutató kizárólag a támogatói szerződések elmaradt realizálása miatt nem tud létrejönni. Ezek megvalósítására a produkció számos kísérletet tett az utóbbi hónapokban - írja Magony Zsolt.

A Bánk bán stábja: Rost Andreától Káel Csabáig
A Megakoncert Plácido Domingo művészeti irányításával, Joshua Winograde, a Los Angeles-i Opera művészeti titkára és Kincses Veronika Kossuth-díjas énekes közreműködésével nemzetközi rangú szereposztást hozott létre - írja a Megakoncert. Az előadásra a legnevesebb nemzetközi színpadokon fellépő művészek kaptak felkérést, így például Rost Andrea, Wiedemann Bernadett, Kolonits Klára, Perencz Béla, Kálmándy Mihály, Klein Ottokár, Clementis Tamás és Brickner Szabolcs, valamint Plácido Domingo egyik felfedezettje, a madridi operában éneklő Szemerédy Károly. Solymosi Tamás világhírű balettművész koreográfusként és táncosként szintén tagja a produkciónak. A jelmezt Tordai Hajnal, a díszletet Csík György Jászai-díjas művészek tervezték. A világítás tervezésére Nigel Levings nemzetközileg elismert színpadi világítástervezőt, rendezőnek Káel Csabát kértük fel.


A közlemény szerint július 2-án Londonban a Los Angeles-i Bánk bán produkció kreatív csapatának tagjai nagy sikerrel mutatták be a produkciót a Los Angeles-i Opera vezetőinek. Együttműködve az Amerikai Magyar Koalícióval, a Magyar Köztársaság Washingtoni nagykövetségével és Los Angeles-i főkonzulátusával jelentős védnöki bizottságot szerveztek, amelynek Plácido Domingo, George Pataki és Dianne Fenstein szenátor a tiszteletbeli elnökei. A szervezet első eseményét június 24-én tartotta Los Angelesben, a házigazda Bokor Balázs főkonzul volt - olvasható a Megakoncert közleményében.