A lemezmásolás jövedelmezőbb, mint fűvel kereskedni

Vágólapra másolva!
Nem csak idehaza okoz gondokat a hanglemezgyártóknak termékük illegális terjesztése: Mexikóban és a legtöbb latin-amerikai országban is egyre gondterheltebbek a szakemberek, egyre komorabbak a tekintetek, egyre több a ránc a homlokokon.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Zeneszerzők és Szövegírók Szövetségeit tömörítő nemzetközi szervezet (CISAC) elnöke, a spanyol Eduardo Bautista annyira aggódik a kalózfelvételek, az internetes letöltések és az illegális árusítás miatt, hogy a napokban már a kábítószerrel üzletelő dílerekhez hasonlította a zenét másolók seregét.

A spanyol rendőrség ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy már a marihuánakereskedelemben is kisebb pénzek mozognak - így az engedély nélküli zenemásolás és árusítás már komolyabb probléma egyes országok számára.

A szervezet ma tartja összejövetelét Mexikóvárosban. Bautista szerint a legnagyobb baj, hogy nem tudatosították a polgárokban azt, hogy az ilyen jellegű másolással vagy egy kalóz-CD piaci vásárlásával mekkora károkat okoznak az ország gazdaságának. Az átlagvevő persze vállat von és unottan legyint: miért is fizetne kétszer-négyszer annyit ugyanazért vagy egy majdnem ugyanolyan termékért?

"Az illegális másolás és az utcai, piaci zenekereskedelem egyértelmű jele annak, hogy napjaink társadalmának értékrendjében komoly problémák vannak. A nép megveszi ezeket a hamisítványokat, és nem is tudja, hogy mekkora károkat okoz a nemzeti kultúrának" - szónokolt a szervezet elnöke.