A Dream Theater újra Budapesten

Vágólapra másolva!
A Dream Theater a progresszív metál élcsapata; Six Degrees of Inner Turbulence című legutolsó albumával ismét a műfaj egy etalonját alkotta meg. A World Turbulence 2002 turnén a zenekar eddigi talán legbátrabb albumát mutatja be, Budapesten június 29-én este nyolckor lépnek fel a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedben a Dream Theater a tűzzel játszott. Míg a legtöbb együttes megpróbált biztos talajra építkezni, ők mindig új és új területre léptek. Dalaikban vegyítik a metált, a jazzt és a klasszikus zenét. Ennek ellenére rajongóik kitartottak mellettük: mintha nem csak magukat, de magát a stílust újították volna meg.

Tovább távolítja az együttest a slágerességtől, hogy albumaikra jellemző, hogy azok nem egyszerűen számok összességéből állnak, melyeket legfeljebb a stílus vagy a hangzás köt össze, de gyakran egyetlen témát fejtenek ki. Ilyen volt előző stúdióalbumuk, a Scenes From a Memory is, amely összefüggő történetet mesél el, de ilyen az új album címadó dala is, mely egy teljes lemezt foglal el.

A Dream Theater hatodik stúdióalbuma az előadói és technikai profizmus jegyeit viseli magán. Ahogyan azt már az 1999-ben, előző albumuk, a Scenes From A Memory felvételeikor is tették, Portnoy és Petrucci foglalkoztak a produceri teendőkkel, míg a hangmérnöki feladatokkal régi ismerősüket, Doug Oberkirchet bízták meg. A keverőpult mögé Kevin Shirley ült. Az ő kreatív irányításukkal számtalan új lehetőség tárult a zenészek elé a dalírással és felvételekkel kapcsolatban.

"Mivel a Scenes nagyon is sikeres volt, szabad kezet kaptunk a kiadótól, bármit tehettünk" - mondja Portnoy. "Tulajdonképpen ez a Dream Theater lényege." És valóban. Aki megpróbálná keretek közé szorítani az együttest, pont különlegességétől fosztaná meg. A progresszivitás, a folytonos megújulás ugyanis nem csak számokon belül, de a csapat munkásságának egészét tekintve is rendkívül jellemző. Utolsó budapesti koncertjükön a teljes Scenes From A Memoryt előadták, mint mondták, maga a konceptalbum kényszerítette őket erre. Új anyaguk azonban nem ennyire kötött, s ez az élő fellépésen is több szabadságot feltételez.


Fórum:
Dream Theater

Gyarapítsa CD-gyűjteményét
a Dream Theater albumaival!