Lassulás helyett gyorsult az esőerdők pusztulása

esőerdő, pusztulás
A mezőgazdaság az egyik fő hajtóereje az esőerdők pusztulásának
Vágólapra másolva!
Műholdas adatok szerint 1990 és 2010 között fokozódott az esőerdők pusztulása. Ez ellentmond annak a korábbi ENSZ jelentésnek, amely ezzel ellentétes folyamatról számolt be.
Vágólapra másolva!

A Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban publikált tanulmány 34 ország – köztük Brazília, Indonézia és a Kongói Demokratikus Köztársaság – őserdejét vizsgálta. Az eredmények ellentmondanak annak a 2010-es tanulmánynak, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tett közzé, és ami arról számolt be, hogy 1990 és 2010 között az erdőállomány-csökkenés 25 százalékkal mérséklődött. A szakemberek az eltéréseket annak tudják be, hogy a FAO-nak jelentő országok különböző módszertani eszközöket alkalmaztak a felmérés elkészítése során, ami az adatok torzulásához vezethetett.

Do-Hyung Kim, a Marylandi Egyetem kutatója és kollégái a NASA Landsat műholdak 1990-ben, 2000-ben, 2005-ben és 2010-ben gyűjtött adatait tanulmányozták, majd a kapott információk alapján kiszámolták, mennyire fokozódott, vagy mérséklődött az erdőveszteség a vizsgált húszéves időintervallumban. Sajnos szomorú képet kaptak: 1990 és 2010 között az erdőirtás üteme 62 százalékkal megugrott - ami azt jelenti, hogy 39 000 négyzetkilométernyi erdőterület helyett már 65 000 négyzetkilométernyi pusztul el évente.

A mezőgazdaság az egyik fő hajtóereje az esőerdők pusztulásának Forrás: AFP/Afp

A legjobban sújtott ország jelenti a legnagyobb reményt

A legérzékenyebben érintett területnek az Amazóniai őserdő számít, ahol az erdőirtás 1990 és 2000 között 33 százalékkal felgyorsult. Ennek következtében összesen majdnem 70 000 négyzetkilométer erdőterület semmisült meg az országban az elmúlt 25 évben.

Brazília azonban a remény csíráit is magában rejti, 2005 óta a különböző természetvédelmi intézkedések hatására 75 százalékkal visszaesett az erdőirtás. „A törvényhozók és a környezetvédelmi szakemberek jó irányba mozdultak el, de ennél is nagyobb erőfeszítésekre van szükség” – jegyezte meg Kim.