Ez volt minden idők legmelegebb szeptembere

rekordmeleg szeptember, NOAA
Az NOAA térképe arról, szeptemberben hol voltak melegrekordok (pirossal) és hol voltak hidegrekordok (kékkel)
Vágólapra másolva!
Globálisan 2014 szeptembere volt a legforróbb szeptember az utóbbi bő egy évszázadban. Nyugat-Európában és Ausztráliában is megdőltek a melegrekordok.
Vágólapra másolva!

Az idei szeptember volt globálisan az eddigi legmelegebb szeptemberi hónap 1880 óta, amióta a tudományos igényű meteorológiai feljegyzések állnak rendelkezésünkre – közölte az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA). Szeptemberben a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,72 Celsius-fokkal volt magasabb a globális középhőmérséklet a 20. századi 15 Celsius-fokos átlagnál.

Szárazon és vízen egyaránt

A szárazföld fölötti hőmérséklet 0,89 Celsius-fokkal, a tengerek felszínén mért hőmérséklet 0,66 Celsius-fokkal volt magasabb a huszadik század átlagánál. A szárazföld fölötti és az óceánok felszínén mért átlaghőmérséklet a 2014. január-szeptember közötti időszakban 0,68 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlag 14,1 Celsius-foknál, azaz ugyanolyan meleg volt, mint 1998 és 2010 azonos időszakában.

Az NOAA térképe arról, szeptemberben hol voltak melegrekordok (pirossal) és hol voltak hidegrekordok (kékkel) Forrás: NOAA

Szinte az egész világra jellemző volt, hogy a földfelszínen az átlagosnál magasabb volt a középhőmérséklet, csupán Oroszország középső részein és Kanada keleti és északi részének bizonyos körzetei volt a kivétel. Rekordmeleget mértek Északnyugat-Afrikában, Dél-Amerika délkeleti tengerparti vidékein, Délnyugat-Ausztráliában, a Közel-Kelet egyes térségeiben, Délkelet-Ázsia térségeiben.

Megdőltek a melegrekordok

Harmincegy országban és mind a hét kontinensén legalább egy mérőállomásról jeleztek rekordmeleget szeptemberben. Ausztráliában például a szeptemberi középhőmérséklet 1,03 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961-1990 közötti időszakban, Nyugat-Ausztráliában pedig 2,75 Celsius-fokkal, így megdőlt az 1980-ban mért eddigi rekord.

Nyugat-Európában is enyhébb volt a szeptember

Nagy-Britanniában 1910 óta vannak tudományos igénnyel gyűjtött meteorológiai adatsorok. Ezt nézve az derült ki, hogy az idei volt a negyedik legmelegebb szeptember: a középhőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti átlaghőmérsékletnél.

Franciaországban 1,6 Celsius-fokkal volt melegebb, de Bretagne-ban és Normandiában 2-4 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet a szeptemberi átlagnál. Dániában 1,9 Celsius-fokkal mértek többet.

És Magyarországon?

A magyarországi szeptemberről egyelőre előzetes adatokat közölt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az automata mérések alapján készült összeállításból az derül ki, hogy szeptember elseje és huszadika között rendre 0,25-2,5 fokkal melegebb volt az 1971–2000 között mért átlagához képest. A hónap melegrekordját Sarkad-malomfokon mérte az OMSZ, szeptember 3-án 32,1 fok volt. A hónap végén azonban már hűvös volt. A hidegrekordot szeptember 24-én mérték Zabaron, -0,8 fokkal.