Hurrikán erősít rá a ronda időt hozó hidegfrontra

Gonzalo hurrikán, műholdkép
A Gonzalo hurrikán október 16-án Bermuda közelében
Vágólapra másolva!
Két áldozata van Nagy-Britanniában annak a szélviharnak, amelyet a Gonzalo hurrikán maradványai okoztak. Magyarországon is eléri a 70-80, de akár 100-110 kilométeres széllel érkező front szerdán.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában szélvihar van. Az ítéletidő két halálos áldozattal járt: egy nőt egy kidőlt fa ütött agyon Knightsbridge-ben, egy férfi pedig egy furgon alatt lelte halálát Essexben, mert a kocsiemelő összecsuklott. A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office 65-80, a part mentén 96-112 km/h-s széllökések miatt adott ki figyelmeztető előrejelzést. Számos repülőjáratot töröltek.

Magyarországot is eléri a szélvihar szerdára virradóan. 70-80, de akár 100-110 km/h-s széllökések is lehetnek, ahogy a gyors mozgású hidegfront átsöpör az országon. A legerősebb szélre elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében élők vigyázzanak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az egész országra különböző szintű figyelmeztető előrejelzéseket adott ki.

A Gonzalo hurrikán október 16-án Bermuda közelében Forrás: NASA/Jeff Schmaltz

Miért lesz ilyen ronda idő?

A hidegfront hétfő délután még Izlandtól délre volt. A fronthoz tartozó úgynevezett magassági teknő pár óra alatt egyesült annak a hurrikánnak a maradványaival, amely az elmúlt napokban szelte át az Atlanti-óceánt északkelet, majd kelet fele mozogva, majd elérve a Brit-szigeteket.

Így néztek ki a Gonzalo hurrikán maradványai hétfőn a Brit-szigetektől északnyugatra. Az MSG kompozit műholdkép közép-európai idő szerint 14:25-kor készült Forrás: OMSZ

A Gonzalo a 2014-es atlanti hurrikánszezon legerősebb vihara volt eddig. Október 16-án a négyes erősségű hurrikánban 230 km/h-s szélsebességet mértek, az óceánon 9-12 méteres hullámokat észleltek. Egy nappal később pontosan a Bermuda-szigetek fölött haladt át; a 70 mm, néhol több mint 150 mm eső jelentős károkat okozott.

Nem csak erős lesz a szél, hanem hideg is

A hidegfront előrejelzett helyzete október 22-én hajnali 5 órakor. A térkép az Európai Középtávú Időjárás-előrejelzési Központ (ECMWF) hőmérsékleti mezője alapján készült (850 hPa légnyomás, kb. 1500 méteres magasság) Forrás: OMSZ

A Gonzalo maradványai miatt a hidegfront magassági teknőjében még erősebben örvénylik a levegő. Mögötte hideg, sarkvidéki légtömeg áramlik Magyarország fölé, és a front ráadásul sok esőt is hoz – derül ki az OMSZ elemzéséből. Szerdán 8 és 14, csütörtökön 8 és 12 (a Tisztántúl északi felében még 13-17), pénteken 8 és 12 Celsius-fok közé melegszik az idő napközben. A szél miatt három-négy fokkal még hűvösebbnek tűnik a levegő.

Csütörtökön és pénteken pedig azért nem valószínű sokkal jobb idő, mert egy újabb ciklon mélyül ki a Kárpát-medence közelében, tehát marad a szeles idő, esővel, záporral, jelentős csapadékkal.

Ha az ön lakhelyén várható időjárásra is kíváncsi, az Origo Időjárás oldalán megnézheti a részleteket.