Ezt a térképet várták az allergiások

Vágólapra másolva!
Hamarosan vége a parlagfűszezonnak, de még van olyan vidék, ahol figyelmeztetést kellett kiadnia a gyomnövény miatt az ÁNTSZ-nek. A parlagfű a fagyok beálltáig szórja a pollent.
Vágólapra másolva!

Országszerte tovább csökkent a parlagfű virágporának koncentrációja. Elsősorban a peremterületeken van kevés pollen a levegőben. A középső országrészekben közepes koncentrációt mért az ÁNTSZ aerobiológiai hálózata. Ez azt jelenti, hogy napi átlagban 10-29 darab pollenszemcsét észleltek egy köbméter levegőben a hálózat szűrőállomásai.

Szépen lecsökkent

Ekkora a koncentráció többek között Székesfehérváron, Kecskeméten és Szolnokon. A közepes koncentráció okán az ország közepére figyelmeztető jelzést adott ki az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézete. Másutt még erre sincs szükség. A szakemberek szerint a végéhez közeledik a parlagfűszezon.

A sárga szín mutatja, hol van még szükség a figyelmeztető jelzésre Forrás: OKI/dr. Farkas Ildikó

A térkép egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, de egy-egy súlyosan parlagfüves telek, kukorica- és napraforgótábla stb. közelében az egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Ez még annál is kiválthat allergiás reakciót, aki eddig nem tapasztalt ilyen tüneteket, mert van egy olyan szakasza az allergiának, amikor a szervezet már termeli az ellenanyagokat az agresszív gyomnövény virágpora ellen, de a szem- és orrfolyás, a tüsszögés még nem jelentkezik.

Szél repíti

A parlagfű pollenjét a szél terjeszti, akár száz kilométeres távolságba is eljuthat. A invazív növény az első fagyok beálltáig szórja virágporát, termése október közepén kezd megérni.