Film egy orvul lelőtt, haldokló elefántról

Orvvadászok, elefánt tetemek, Orvvadászok által lemészárolt elefántok maradványai
Vágólapra másolva!
2010 és 2012 között nagyjából 100 000 elefánt esett orvvadászok áldozatául Afrikában - írja egy most megjelent tanulmány. Az orvvadászat fokozódásának fő oka, hogy rendkívüli mértékben megnövekedett az elefántcsont iránti kereslet Kínában.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn megjelent tanulmány szerzői – a világ vezető elefántszakértői – azt tapasztalták vizsgálataik folyamán, hogy az illegálisan megölt afrikai elefántok aránya tíz év alatt 25 százalékról 65 százalékra emelkedett az összes elefánthalált figyelembe véve. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a kihalás szélére sodorhatja a fajt.

Az orvvadászat drasztikus növekedésének a fő oka az, hogy a Kínában mostanában felemelkedő középosztály tagjai jelentős új felvevőpiacot képeznek az illegális elefántcsont-kereskedelemben, s ez felhajtotta az elefántcsont árát a feketepiacon. Ez nehezen leküzdhető csábítást jelent a szegény afrikai emberek számára, akik még súlyos büntetést vagy a halált is kockáztatják a számukra mesés bevételért, írta a tanulmány vezető szerzője, George Wittemyer, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa.

Fenntarthatatlan állapotok

„Az elefántcsont iránti jelenlegi kereslet fenntarthatatlan – mondta Iain Douglas-Hamilton, a Save the Elephants (Mentsük meg az elefántokat) szervezet alapítója. „Ezt meg kell szüntetni, különben az elefántok állománya tovább csökken.”

Szerencsére a kínai kormány is tisztában van az illegális elefántcsont-kereskedelem okozta problémával. A kenyai kínai nagykövet orvvadászat elleni felszerelést adományozott négy vadvédelmi szervezetnek. Liu Hszien-fa (Liu Xianfa) kínai nagykövet azt mondta az átadási ünnepségen, hogy Kína fokozza a felvilágosító és nevelő kampányát annak érdekében, hogy tudatosítsa az emberekben: az elefántcsont-kereskedelem illegális.

Orvvadászok által lemészárolt elefántok maradványai Forrás: Chris Leadisimo

Az elefántok számlálása rendkívül nehéz feladat. Még maga Douglas-Hamilton is kitért a válasz elől, hogy megbecsülje, hány elefánt élhet Afrikában. A leggyakrabban emlegetett szám 400 000, de a Save the Elephants alapítója szerint senki sem tudja igazán, mennyire pontos ez a becslés.

Az elefántok halálozásának meghatározása ugyanilyen nehéz. A Save the Elephants egyik programja során 16 évig követték nyomon az elefántok születését és természetes, valamint orvvadászok okozta halálozását az észak-kenyai Samburu Nemzeti Parkban. Ezeknek az adatoknak a felhasználásával a mostani tanulmány szerzői megvizsgálták a más afrikai vidékeken ismert elefánthalálozási számokat. Az állatok természetes halálozás rátájának ismeretében arra jutottak, hogy 2010 és 2012 között nagyjából 100 000 elefánt esett orvvadászok áldozatául.

Vadőrök lefoglalt elefántagyarakkal Forrás: AFP/Amos Rono

A hatalmas szám ellenére Wittemyer és Douglas-Hamilton is úgy véli, hogy az afrikai elefántok képesek fennmaradni. Wittemyer azt mondta, hogy több elefántot ölnek meg, de azok a vidékek ellensúlyozzák ezt a veszteséget, ahol az országok hajlandók beruházni a vadvédelembe.

Az elefántok már túléltek egy orvvadászat okozta nagy válságot az 1970-es és az 1980-as években, amelyet a japán felvásárlók idéztek elő, mondta Douglas-Hamilton. Az orvvadászat csökkenése után az elefántok száma regenerálódott. Douglas-Hamilton reméli, hogy ez most is így lesz.

Orvvadászok által meglőtt, haldokló elefánt

Az indiai elefánt még nincs veszélyben

Az elefánt másik faját, az ázsiai vagy indiai elefántot kevésbé fenyegeti az orvvadászat, mint az afrikait. Ennek több oka van. Az egyik, hogy az ázsiai elefántnál csak a hímeknek van agyaruk, és az is kisebb, mint az afrikai fajtársuké. A másik, hogy Indiában jóval nagyobb tisztelet övezi az elefántokat (helyenként istenként imádják), mint Afrikában.

Ennek ellenére az elefántcsont iránti növekvő igény az ázsiai elefántokat is hátrányosan érinti. Az Indiai Természetvédelmi Társaság 2008 és 2011 között 121 orvvadászat miatt elpusztult elefántot jegyzett fel. Ez viszonylag kis mennyiség az afrikai pusztításhoz képest, figyelembe véve azt is, hogy az ázsiai elefánt állományát 20 és 50 ezer fő közöttire becsülik. Az ázsiai elefántra jóval nagyobb veszélyt jelent élőhelyének kiirtása.