Főzés helyett legyen egy kis év végi wellness

wellness
Eger, 2012. december 22. Fürdőzők az az egri Imola Hotel Platán medencéjében 2012. december 22-én. A december 16-án nyílt szállodát 1,7 milliárd forintból építette az Imola cégcsoport. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Szilveszterkor és a két ünnep közötti időszakban hagyományosan zsúfoltak a hazai wellness hotelek, de az utóbbi években egyre többen töltik a karácsonyt is szállodában. A vendéglátók pedig készülnek: nemcsak akciókkal és kedvezményes csomagajánlatokkal, de ünnepi programmal is várják a vendégeket.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint az elmúlt három évben fokozatosan nőtt a decemberi vendégéjszakák száma a szállodákban. 2013. decemberében 294 ezer belföldi vendég szállt meg valamilyen kereskedelmi szálláshelyen, ez az előző év decemberéhez képest 6,6 százalékos növekedést jelent. Ebben talán annak is nagy szerepe van, hogy ilyenkor kapunk észbe, és kezdjük el költeni a SZÉP-kártyán maradt pénzünket. A KSH adatai szerint a belföldi vendégek 2013. utolsó hónapjában 1,1 milliárd forint értékben fizettek SZÉP-kártyával a szálláshelyeken. Minden jel arra mutat, kezdünk belejönni az év végi wellnessezésbe.

Wellness-karácsony

Bár sokan el sem tudják képzelni, hogy szállodában karácsonyozzanak, az adatok azt mutatják, egyre többen tesznek így. Néhány wellness hotelben már októberben lefoglalták az összes szobát erre az időszakra. Nem kell sütni-főzni, együtt pihenhet a család, és anya sem szorul ki a konyhába. A szállodák ünnepi programokkal készülnek, közös karácsonyfa díszítés, forralt borozás és karácsonyi aromamasszázs is szerepel a repertoáron, de vannak olyan szállodák is, ahol sztárfellépőkkel csábítják a vendégeket.

A masszázs karácsonykor is jól esik Forrás: AFP/Jacques Demarthon

A kedvezményes csomagárak jellemzően minimum 2 vagy 3 éjszakára érvényesek. A legolcsóbb ajánlatok közt találtunk olyan négycsillagos szállodát, ahol december 24. és 27. között egy fő részére, akár már egyetlen éjszakára 15 ezer Ft körüli összegért is kínálnak szobát, félpanzióval és visszafogott karácsonyi programmal. A jellemzőbb azonban inkább az, hogy a kedvezményes csomagárak minimum két, de inkább három éjszakára szólnak. Egy négycsillagos szállodában általában 2 főre, 2 éjszakára, félpanzióval 60-70 ezer forintot kell fizetnünk, de a legdrágább csomagajánlatok közt 100 ezer forint feletti árat is találunk.

Az adventi időszak olcsóbb

A wellness szállodákban a két ünnep közötti időszakban nő meg igazán a forgalom, ilyenkor általában hasonló árakkal találkozhatunk, mint karácsonykor. Sok helyen ekkor is megpróbálják speciális programokkal ünnepivé tenni a hangulatot. Hajdúszoboszlón például ünnepi héttel várják a vendégeket, lesz csillagfény wellness, ünnepi jósda és pálinkafűtéses omnibuszozás is.

A hajdúszoboszlói gyógyfürdő Forrás: MTI/Oláh Gergő

Aki még a karácsonyi időszak előtt megy wellnessezni, az december 22-ig lényegesen olcsóbb árakkal találkozhat. Az egyik parádfürdői szállodába például, ha decembert 22-e előtt megyünk, 17 ezer forintot kell fizetni egy szobáért éjszakánként, félpanzióval, míg karácsonykor ugyanez már 26 ezer forintba kerül. A hétvégék persze kicsit drágábbak mint a hétköznapok, van ahol csak háromezer forintos a különbség, de olyan is, ahol több mint tízezer.

Szilveszter sztárokkal

A wellness hotelek igazi csúcsidőszaka az év utolsó napjaira tehető. Egy fő részére, két éjszakára már 39 ezer forinttól találhatunk ajánlatot 4 csillagos szállodában, ahol félpanziós ellátás, szilveszteri vacsora, két masszázs és fürdő belépő is benne van az árban, de van olyan ajánlat is, ahol két éjszakára 150 ezer forintot is fizethetünk fejenként.

Fürdőzők az az egri Imola Hotel Platán medencéjében Forrás: MTI/Komka Péter

A 3 éjszakás szilveszteri csomagok ára általában 60 ezer forinttól indul. A csomagajánlatokban a korlátlan wellnessezés mellett a szilveszteri gálavacsora is benne van, no meg a sztárfellépők. Tihanyban például Bangó Margit és az Irigy Hónaljmirigy is tiszteletét teszi még az idén, Siófokon Caramel és Somló Tamás énekel, Zalakaroson pedig a Neoton Família nosztalgiázik majd. Aki azonban wellness-szilveszterre vágyna, jó, ha siet a foglalással, mert van, ahol már október végén sem volt több szabad hely.