Négy mennyei krémleves az ünnepekre

krémlevesek
Vágólapra másolva!
A levesnek mindenki örül egy hideg téli napon, nincs ez másképp az ünnepek alatt sem. Egy krémleves igazán méltó eleme lehet az ünnepi menüsornak és nagy előnye, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető, a végeredmény pedig egy intenzívebb ízű és nagyon látványos leves lesz.
Vágólapra másolva!

Póréhagyma-krémleves

A hagymalevesekkel nem nagyon lehet mellényúlni, mivel szinte mindenki szereti. Nagyon gyorsan elkészül és extra hozzávalókat sem igényel.

Póréhagyma-krémleves Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 3 db póréhagyma
  • 3 db kisebb burgonya
  • 1 szár zeller
  • 5 dkg vaj
  • 1 l alaplé
  • 200 ml habtejszín
  • 2 tk só
  • bors

Elkészítése:

Először a zöldségeket dolgozzuk fel. A póréhagymát és a zellert karikákra, a krumplikat kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, majd mehet bele a póréhagyma, pár percig keverjük.

Ezután hozzáadjuk a zellert, ismét 1-2 percig keverjük, majd végül jöhet a krumpli. Ha ezzel is összekevertük, öntsük fel az alaplével az egészet. Fűszerezzük és 25 percen keresztül főzzük.

25 perc elteltével húzzuk le a tűzről, és egy botmixer segítségével pépesítsük, majd mehet bele a tejszín. Összeforraljuk és el is készült a leves.

Sajtos pirítóssal tálaljuk.

Sütőtökkrémleves

A sütőtök az egész téli időszakban gyakran megjelenik az asztalon, így a karácsonyi menüt is feldobja, ráadásul nagyon látványos elem lehet.

Sütőtökkrémleves Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1kg sütőtök
  • 20 g vaj
  • 1db kis fej vöröshagyma
  • 1l víz
  • 100 ml főzőtejszín
  • 1 késhegynyi gyömbér
  • fehérbors
  • 1 tk só
  • tökmag
  • bacon ízlés szerint

Elkészítés:

A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk és kimagozzuk, majd kockákra vágjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk és apróra vágjuk.

A vajat megolvasztjuk, majd a hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a sót és a borsot. Ezután belerakjuk a tököt és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. 25 perc alatt puhára főzzük.

Lehúzzuk a tűzről, és botmixer segítségével pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a gyömbért . Egyet forralunk rajta.

A leves tetejére szórjuk a tökmagot és ízlés szerint piríthatunk hozzá egy kis bacont is.

Céklaleves

A céklaleves azért is lehet jó választás, mert intenzív lila színe egyszerűen mesésen mutat az ünnepi asztalon, ráadásul a cékla nagyon egészséges.

Céklakrémleves Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 db cékla
  • 1db burgonya
  • 1db alma
  • 50 g vaj
  • 1 szál póréhagyma
  • 4 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  • bors - fekete (tört)
  • 1l alaplé

Elkészítés:

A céklákat megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk, ugyanígy teszünk a krumplival és az almával is. A póréhagymát is apró karikákra vágjuk, majd a megolvasztott vajon megdinszteljük.

Hozzáadjuk a céklát, a burgonyát és az almát. Sóval, borssal ízesítjük, majd néhány percig pároljuk.
Felöntjük az alaplével majd addig főzzük, amíg a cékla teljesen megpuhul.

Lehúzzuk a tűzről, és botmixer segítségével krémesítjük.

Gesztenyekrémleves

A gesztenye elengedhetetlen ünnepi alapanyag, ráadásul remek leves készíthető belőle.

Gesztenyekrémleves Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 40 dkg gesztenye
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db kisebb zeller
  • 5 dkg vaj
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db burgonya
  • babérlevél
  • kakukkfű
  • 1 l alaplé
  • 200 ml főzőtejszín

Elkészítés:

A hagymát, a krumplit, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. A vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a vöröshagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, a répát és a zellert, majd végül a megtisztított egész gesztenyéket is. Pár percig együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet és ismét pár percig pároljuk.

Felöntjük az alaplével és puhára főzzük. A babérlevelet és a kakukkfüvet kivesszük, és botmixerrel az egészet krémesítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tejszínt, majd forralunk rajta egyet, ezzel el is készült a leves.