Így készítsen mennyei kocsonyát karácsonyra!

kocsonya, karácsony, recept
kocsonya
Vágólapra másolva!
Karácsony közeledtével sokan izgatottak lesznek, hiszen végre lehet kocsonyát készíteni. Egy több száz éves receptről van szó, ami az idők során szinte minden konyhába eljutott. A kocsonyát ma már, ahány ház, annyiféleképpen készítik el, mi most mutatunk egy klasszikus verziót – igaz, ehhez türelem és idő kell, de higgye el, megéri.
Vágólapra másolva!

Karácsony = kocsonya?

A kocsonya egy olyan étel, amely a legtöbb konyhában elkészült legalább egyszer. Több száz éve készítik, Magyarországon talán karácsony közeledtével a legkedveltebb, és még akkor is nekiállunk készíteni, ha nincs is igazán hideg tél. Legtöbbünknek talán az jut eszébe hogy „ez egy fagyott leves”. Lehet, hogy így is van, de mi azért – vagy pont azért – nagyon szeretjük.

A kocsonyáról az első írott receptek a XIV. századból származnak. A francia Le Viandier-ben, a középkori konyháról szóló receptgyűjteményben szerepel először a húsból készíthető kocsonya. A kocsonyát eredetileg az étel eltarthatóságának növelésére használták, hiszen – hűtőszekrény és egyéb eszközök hiányában – elég nehézkesen lehetett tárolni a romlandó ételeket. A kocsonyalével leöntött alapanyagokat viszont elvágták az oxigéntől, így néhány nappal tovább eltarthatóak voltak.
A karácsony elengedhetetlen eleme a kocsonya Forrás: Origo

Habár az emberek többsége sertéshúsból készíti, azoknak sem kell lemondaniuk a kocsonyáról, akik nem szeretik magát a sertéshúst. A kocsonyát ugyanis el lehet készíteni hallal, vagy akár libával is.

A mi családunkban édesapám az, aki a kocsonyáért felelős. Igazán szenvedélyesen áll hozzá, egyszerűen öröm nézni, ahogy készíti. Novemberben már mindig elkészülnek az első tányérok, és egészen februárig tele van vagy az erkély, vagy a hűtő kocsonyával. A csavar benne csak annyi, hogy egy kis marha is kerül a sertés mellé. Most lépésről lépésre elmondjuk, mit tegyen a tökéletes kocsonya érdekében.

Hozzávalók:

  • 2 kg kocsonyahús (sertésláb köröm nélkül, csülök, farok, bőr)
  • ½ kg marhalábszár
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db fokhagyma
  • 10-15 babérlevél
  • bors
A hozzávalók Forrás: Origo

Elkészítése:

Az alaposan megtisztított húst annyi vízbe tesszük, hogy ellepje. Közepes lángon felforraljuk. Beletesszük a gerezdekre vágott vöröshagymát és a babérleveleket. Leszedjük a képződő habot egészen addig, amíg tiszta lesz a forrásban lévő lé. Ezután lassú lángra tesszük, mehet bele a fekete bors. A fokhagymát vékony gerezdekre vágjuk, vagy fokhagymanyomóval pépessé tesszük. Sózzuk. 3-4 órán át főzzük lassú lángon, amíg a hús szinte leválik a csontokról. Kivesszük a léből, amelyet hagyunk kihűlni, és levesszük a zsírréteget. A leülepedett levet tiszta lábasba öntjük át, és újra felforraljuk. Porciózzuk a kocsonyahúst, és ráöntjük a forró kocsonyalét. Díszítjük karikákra vágott főtt tojással, esetleg petrezselyemzölddel. Lassan hűtjük le.

Tegyük a húsokat egy nagyobb edénybe Forrás: Origo
Tegyük bele a gerezdekre vágott vöröshagymát és a babérleveleket Forrás: Origo

Minél többször szűrjük át a levet, annál szebb lesz a kocsonyánk Forrás: Origo

Hűtés előtti állapot Forrás: Origo

Végül az erkélyen vagy hűtőben hagyjuk kihűlni Forrás: Origo