Filmes inspirációk karácsonyi dekorációhoz

Kiskarácsony mindenáron, poszter
Vágólapra másolva!
A filmekben látható karácsonyi dekorációk nemcsak szemkápráztatóak, de talán ötleteket is nyerhetünk belőlük a saját otthonunk feldíszítéséhez. Azért a villanyszámla miatt csak óvatosan!
Vágólapra másolva!

KISKARÁCSONY MINDENÁRON (2006)

A Kiskarácsony mindenáron például rögtön arra a legjobb példa, hogy milyen az, amikor valakinek az agyára megy a karácsonyi dekorálási láz. Egyik főhősünk, a Danny DeVito által megformált autókereskedő, Buddy ugyanis a fejébe veszi, hogy olyan pompázatos és fényességes karácsonyi világítást rittyent a házára, hogy azt a világűrből is látni lehessen (erre a GoogleEarth után szabadon MyEarthnek nevezett program által készített éjszakai műholdfelvétel lenne a bizonyíték). A nagyratörő céllal járó fény- és zajszennyezés azonban az idegeire megy Buddy szomszédjának, a karót nyelt szemésznek, így ellenségeskedés, majd valódi háború kezdődik közöttük, ami igencsak betesz a karácsonyi hangulatnak. A végén így már nem a monumentális díszkivilágítás, hanem az elvadított családtagok visszaédesgetése lesz a tét.

Ha hasonló megoldásra vágyunk, azért érdemes figyelembe venni a későbbi villanyszámlát is Forrás: 20th Century Fox

RESZKESSETEK, BETÖRŐK! 1. ÉS 2. (1990/1992)

Szintén nem kevés áramfogyasztással járhat annak az óriási karácsonyfának a kivilágítása, amit a Reszkessetek, betörők! második részében csodálhatunk meg a kis Kevinnel együtt. Főhősünk ezúttal New Yorkban vész el, így nem otthon kényszerül egyedül karácsonyozni, hanem a nagyváros forgatagában, így saját fenyő helyett a Nagy Alma köztéri fája jut neki. A pompás karácsonyfánál megvalósíthatóbb azonban a film első részében látott szerényebb fa. A magyar tévék karácsonyi programjának kötelező darabjában mutatós és daliás, de átlagos fenyőfa jelenik meg, olyan dekorációval, amit akár mi magunk is leutánozhatunk: az égősor és a gömbdíszek mellett a karácsonyi pálcák (a Mikulás botját utánzó, fehér alapon spirálisan, pirossal színezett cukorkák), az angolszász karácsony tipikus elemei dominálnak rajta.

Kevin karácsonyfáját bármelyik Reszkessetek, betörők!-rajongó könnyedén lemásolhatja Forrás: InterCom

KELEKÓTYA KARÁCSONY (2004)

John Grisham (A cég, Az ügyfél) regényéből és Chris Columbus (Reszkessetek, betörők!, Harry Potter és a bölcsek köve) forgatókönyvéből készült ez a családi vígjáték, melyben a főhős házaspár, Luther (Tim Allen ) és Nora Krank (Jamie Lee Curtis) úgy dönt, idén kihagyja a karácsonyt, és helyette inkább befizetnek egy pihentető trópusi utazásra. Ezen azonban a teljes szomszédság felháborodik, ráadásul csakhamar kiderül az is, hogy lányuk, előzetes tervei ellenére, mégis hazamenne a szülőkhöz, családi körben ünnepelni. Krankéknek tehát össze kell kapniuk magukat, hogy mégiscsak összehozzák a meleg otthont és a családi karácsonyt, ráadásul eközben a nyakukban liheg az egész sértődött és bosszúszomjas utca, és ádáz küzdelem indul Hópofiért, a Krankék birtokában lévő hatalmas hóemberfiguráért is…

A díszítésre érdemes rákészülni, a kapkodás ritkán vezet igazán szépre eredményhez Forrás: InterCom

FEGYVERSZÜNET KARÁCSONYRA (2005)

A francia Christian Carion művének igaz történeten alapuló cselekménye az I. világháború idején játszódik, a nyugati fronton, 1914 karácsonyán. Ekkor történt állítólag, hogy az addig egymást irtó francia, skót, illetve német katonák saját kezdeményezésként privát fegyverszünetet kötöttek, átmentek barátkozni egymáshoz, és közösen ünnepelték meg a karácsonyt. A megható eseményt olyan európai színészek jelenítik meg, mint Daniel Brühl, Diane Krüger, Danny Boon vagy Guillaume Canet, az ünnepi hangulatot pedig tovább fokozzák a filmben felcsendülő csodálatos dalok (az ellenséges katonák ugyanis nagyrészt – legalábbis eleinte – a zene és a dal erejével találnak egymásra). A hétköznapian felemelő és megható igaz történetnek köszönhetően pedig egyértelmű, hogy külsőleg ugyan ez a legszerényebb a listánkon szereplő karácsonyfák közül (a katonák csak egy igen kis méretű fát tudtak szerezni, amit rögtönzött díszekkel, szalagokkal és gyertyákkal ékesítettek), de egész biztosan ebben van a legtöbb szív.

Nem a külsőség a lényeg, hanem a mögöttes szándék Forrás: SPI

JÉGKORSZAK – ÁLLATI NAGY KARÁCSONY (2011)

Az időben a Jégkorszak harmadik és negyedik része között készült Állati nagy karácsony című rövidfilm, a Jégkorszak filmek spin-offja listánk egyetlen animációs filmes versenyzője, melyben egy félórás tévéfilm erejéig együtt ünnepelhetünk kedvenceinkkel, azaz Mannyval, a mamuttal, feleségével, Ellie-vel, kislányukkal, Kisbarackkal, Diegóval, a kardfogú tigrissel, Siddel, a lajhárral és a két rosszcsont oposszummal, Eddie-vel és Ropsszal. A kedves kisfilm azt meséli el, hogy barátaink elindulnak az Északi-sarkra, hogy megkeressék a Mikulást. Ami miatt azonban az Állati nagy karácsony nagy jelentőséggel bír a karácsonyi dekoráció témakörében, az az a tény, hogy felvetése szerint az őslajhár találja fel a karácsonyfát. Addig ugyanis az ún. karácsonykő segítségével ünnepeltek az állatok, Sid leleménye viszont a lentebb látható, elsősorban különféle termésekkel díszített, így főleg a természetes alapanyagok híveinek ajánlható karácsonyfa.

Ki gondolta volna, hogy valójában egy őslajhár találta fel a karácsonyfát... Forrás: 20th Century Fox