Vágólapra másolva!
Nem maradt ki az ünnepi készülődésből a budapesti Állatkert sem: a Parasztudvarban berendezett betlehemi élőkép fokozza az adventi hangulatot. A dél-amerikai állatok házába pedig újszülöttek érkeztek: nemrégiben három kölyköt hozott a világra Fruzsina, a vízidisznó.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Állat- és Növénykert parasztudvarában 14 figurából álló betlehemi élőkép varázsol ünnepi hangulatot a látogatóknak. Természetesen az ember nagyságú alakok mellől a háziállatok sem hiányozhatnak: Rozi, a magyartarka tehén és Snufi, a csacsi alakítják az 'eleven' szerepeket.

A szobrokat Mónus Béla készítette még 2007-ben, különlegessége, hogy a biblia hagyományoknak megfelelő szereplőket (mint például a napkeleti bölcsek, vagy a három pásztor) magyaros viseletben ábrázolta. Alapanyagul egy, azelőtt a Margitszigeti Kisállatkertben álló kiszáradt kőrisfa szolgált. A kompozíció nemcsak az ünnepi hagyományokra kívánja ráirányítani a figyelmet, hanem az ember és az állatok több ezer éves kapcsolatára is.

Forrás: MTI

Az Állatkertben nem a betlehemi figurák az egyetlen újdonságok: a dél-amerikai állatok házába is új jövevények érkeztek: három vízidisznóbébi. A november 12-én született kicsinyek nemét nem lehet még megállapítani, ezért még nevet sem kaptak. A 'vízimalacok' szülei Fruzsina és Roger. A párnak tavaly áprilisban már született négy kölyke, így már 9 fős a család. A vízidisznó egyébként a legnagyobb ma élő rágcsáló faj, egy kifejlett példány akár 65 kilósra is megnőhet. A sertésekhez nincs túl sok köze, viszont a tengerimalacokkal aránylag közeli rokon. Nevének másik felét annak köszönheti a faj, hogy a természetben előnyben részesíti a vizes élőhelyeket.

Még egy ok az elefántos kapu átlépésére: december 1-től 24-ig a 14 év alatti gyermekek felnőtt kísérővel ingyen látogathatják az Állatkertet.