Ajándékötletek világutazóknak

Vágólapra másolva!
Ha már az összes jó útikönyv megvan, ha már a legjobb bakancsok, tájolók, GPS-ek és a legprofibb fényképezőgépek is mind rendelkezésre állnak, ha már nincs egy épkézláb ötletünk sem, hogy mit ajándékozzunk, amivel legalább megnevettethetjük világutazó barátunkat, itt jön néhány ötlet. Hasznosak, praktikusak, trendcsinálók, viccesek, és polcra valók. Íme, az idei karácsony legérdekesebb ajándéka tárgyai utazóknak.
Vágólapra másolva!

Hálózsák betét

Forrás: [origo]

Lényege, hogy higiénikusan és tisztán tartja a hálózsák belsejét. A hálózsákot ugyanis nem mossuk kéthetente, mint az ágyneműt, ezért büdös és koszos is lehet, főleg ha nemcsak mi használjuk, hanem még kölcsön is adjuk. A hálózsákbetét olyan, mint egy kabátbélés, csak éppen hálózsákba való. Anyaga lehet pamut és polár is. Mivel a hálózsákok formája és fazonja eltérő ennek megfelelően válogathatunk a betétek között is. Ára 50 és 100 dollár között mozog.

Forrás: [origo]

Hajtogatott, Orikhaso tányér és pohár

Talán az origami ötlete alapján született ez az igen praktikus használati tárgy. Anyaga műanyag, amelynek vastagsága a félfamentes rajzlaphoz hasonlít. Egy kis kézügyességgel az útmutató alapján körülbelül 5-10 mozdulattal remek kis tányért vagy poharat hajtogathatunk. Előnye, hogy könnyen tisztítható, széthajtogatás után pedig alig foglal helyet. Súlya 32 gramm és120 Celsius fokig hőálló. Ára: 3, 25 dollár. Egy teljes szett egy lapos, és egy mélytányérral, valamint egy pohárral együtt 12 dollárba kerül. Létezik egy kombi változat is, amellyel áthajtogatással a mélytányérból laposat készítünk.

Utazó törölköző

Forrás: [origo]

Lényege, hogy könnyű, kevés helyet foglal, praktikussága pedig a törölköző anyagában (microfiber) rejlik. Tapintásra hasonlít a polárhoz, de selymesebb, plüss-szerűbb. Nedvszívó képessége sokszorosa a hagyományos frottír törölközőknek, és ami még jobb, hogy sokkal hamarabb is szárad. Alacsony hőfokon mosható, könnyű és hasznos útitárs. Testalkattól függően öt különböző méretben rendelhető. Ára: 19 dollár.

Bringás útikönyvek a Lonley Planettől és az International Bicycle Fundtól

Forrás: [origo]

A kerékpározás reneszánszát éli nemcsak azért mert környezetbarát, hanem mert a különböző szolgáltatók egyre nagyobb infrastruktúrával támogatják a biciklis turistákat. A Lonley Planet korábbi biciklis kiadványait (Franciaország, Anglia, Olaszország) például újranyomták és a múlt hónapban a boltokba szállították az Ausztráliát és Új-Zélandot bemutató kerékpáros útikönyveket is. Az International Bicycle Fund gondozásában megjelent afrikai biciklis útikönyv (Bicycling In Africa) is igen alapos mondhatni a teljesség igényével szerkesztődött. A konkrét útvonalakon kívül rendkívül hasznos információkat is megoszt az olvasókkal. Felhívja a figyelmet a hőség és a fizikai terhelés veszélyeire, a helyes öltözékre, a helyi szokásokra, a látványosságokra, a kulturális örökségekre, a táborverés veszélyeire, az étkezés viszontagságaira, a szerviz lehetőségekre és a különböző terepviszonyoknak (homokos, kavicsos, sziklás szakaszok) megfelelő pedálozási technikákra.

Maptor: falra vetíthető térkép

A GPS-es, palmtopra tölthető interaktív útikönyv és pocket guide után, itt a projektoros zsebtérkép. Olyan, mint egy mini zseblámpa, és a földre vagy a falra "világítva" a Google térképet vetíti ki az aktuális tartózkodási helyünkkel együtt. Az eszköz mérete körülbelül akkora, mint egy góliát elem, de sokaknak a mini zseblámpa jut eszébe róla, a lényeg mindenesetre, hogy remekül ötvözi a fent említett műszereket. A Maptorral egy gombnyomással a tetszőleges felületre például falra, padlóra, sőt akár a tenyerünkre is vetíthetjük ki a kívánt térképrészletet. Mivel az eszközt GPS-szel is kombinálták, a térképen azonnal megjelenik az aktuális tartózkodási helyünk. Különösen hasznos, hogy a vetített kép kellően erős ahhoz, hogy napfényben is lássuk. A Maptor még nincs forgalomban, de jövőre az egyik legjobb ajándékötlet lehet.

Keresztpántos párna

Forrás: [origo]

A vállon átbújtatott felfújható párna, tulajdonképpen a fej oldalra biccenését akadályozza meg, egyben megelőzi a súlyos nyakfájdalmat, ami gyakran előfordul, ha elszundítunk a repülőn. Ára: 10 dollár.

Digitális súlymérő

Egyszerűen használható praktikus zsebkütyű. Nem érheti az utazót váratlan meglepetés a reptéren, amikor kiderül, hogy bőröndje 10 kilóval több a megengedettnél. Induláskor még egy szobamérleg is megteszi, ám hazainduláskor a csomagok általában nehezebbek, mert az ajándéktárgyak pluszsúlyként jelentkeznek. Ára 15 dollár.

Villka (villa+kanál)

A feltalálók abban gondolkodnak, hogy hogyan lehet egy tárgyat több funkcióval felruházni. A villka esetében ez sikerült és itt is a helykihasználás volt a fő szempont. Ha ugyanis minden utazáshoz szükséges tárgynak 2-3 funkciója lehetne, az nagyban megkönnyítené az utazók dolgát, és hátizsákját. A villkát a web áruházakban sporks (spoon+fork) néven keressük. Ára: 10 dollár.

Szennyes tartó zsák

A nejlonzacskóban együtt bűzölgő zoknik és alsóneműk ideje a profi utazók körében már rég lejárt. Erre való a szellőző szennyes tartó, aminek kistestvére a szellőző fehérneműtartó, az üzleti úton lévő hölgyek kedvenc használati tárgya. Sokan bár gondosan csomagolnak, de megfeledkeznek arról, hogy a bőröndbe minden a fejetetejére áll mikor felállítjuk, és előfordulhat, hogy érkezéskor cipőnk talpáról kell leszedni az alsóneműnket. A szeparálás művészetét az ázsiai utazók értik a legjobban, ők minden külön, légmentesen zárható kis zsákokba csomagolnak, és pamutzsákokba teszik a szennyest. Ára: 20 dollár

Fémvázas fiókos bőrönd

Forrás: [origo]

Ennek a guruló kézi poggyásznak a külső kerete repülőgép-alumíniumból készült, amit króm csavarokkal rögzítettek, így a bőrönd terhelhetősége meglehetősen nagy. Az alumínium és a króm mellett a feltalálók úgynevezett poliuretánt, a csaknem korlátlan lehetőségekkel bíró termoplasztikus műanyagot is felhasználták. A bőrönd terhelhetősége egy átlag turistának annyit jelent, hogy például a reptéri terminálokban, vagy elhagyott buszmegállókban nyugodtan ráülhet, rápakolhat. Az ötlet valójában egy hálószobában használatos ruhás kiskomód ötletéből jött, és az eredmény is tulajdonképpen egy guruló fiókos kisszekrény lett. A ruhák nem gyűrődnek, a cipők nem nyomódnak szét, biztos, hogy semmi nem törik össze és nem folyik ki, ráadásul kiválóan szeparálhatjuk a holminkat. A legjobb, hogy a gyártó még egy tájékoztatót is ad ajándékba, amelyen ábrákkal magyarázzák a legpraktikusabb hajtogatási módszereket, hogy a furcsa szabású ruhák is simán illeszkedjenek a fiókok formájához. Ára: 289 dollár.

Forrás: [origo]

Multi-konverter

A legrutinosabbaknak minden bizonnyal már van ehhez hasonlójuk. A multi-konverter előnye a többi, több darabból álló szetthez képest, hogy minden egyben van. Nincs külön amerikai, ázsiai karibi és afrikai dugó, hanem minden egy készülékben található. Olyan, mint egy svájci bicska, amiből éppen azt az eszközt hajtjuk ki, amelyikre szükségünk van. A legújabb darabokban UBS csatlakozó, telefon és MP3 töltő is található. Ára: 15 angol font

Hordozható UV lámpás víztisztító

A SterilPen névre hallgató szerkezet egy elektromos fogkeféhez hasonlít és elemmel működik. A kefe helyén egy rúd található, amely UV fényt bocsát ki, és amelynek segítségével 40 másodperc alatt tisztíthatunk meg fél liter vizet. Súlya 105 gramm. Az UV fény képes elpusztítani a kórokozók (szalmonella, fekete penész, coli) 99 %-át. Használható WC ülőkék, nyers gyümölcsök, evőeszközök, fejtámlák, fogkefék, vágódeszkák, csapok, kádak és ajtókilincsek fertőtlenítésére. Ára: 64 angol font.